INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Exhumálták a negyven éve eltemetett szentet

Infostart / InfoRádió
Exhumálták Pio atya, az olaszok kedvenc szentjének testét: a Vatikán a hívek új generációinak is meg akarja mutatni az 1968-ban elhunyt szerzetest, hogy közvetlenül is fohászkodhassanak hozzá.

Negyven év után exhumálták a pugliai Santa Maria delle Grazie templom kriptájában nyugvó Pio atya holttestét.

A Vatikán azért döntött úgy, hogy áthelyezi a legnépszerűbb olasz szent maradványait, mert tartani lehetett attól, hogy a testben kárt tesz a pára.

Pio atya három rétegű koporsóját vasárnap éjjel nyolc szerzetes emelte ki a kriptából Domenico D'Ambrosio érsek jelenlétében. A vatikáni megbízott közölte: a szent teste jó állapotban van.

"Ha Pio atya megengedi, azt kell mondanom: olyan, mintha a körmeit most manikűrözték volna" - fogalmazott az érsek.

A szerzetest 2002-ben avatták szentté. Az atyát azért tisztelik sokan, mert testén vérző krisztusi sebek jelentek meg, amelyek azonban röviddel halála előtt nyom nélkül eltűntek. Most, a szerzetes testének exhumálásakor sem látták a jelenlévők a stigmák nyomait.

A Vatikán megbízásából a szerzetes testét konzerválják, hogy "a jövő hívőinek újabb generációi" is láthassák, és közvetlenül imádkozhassanak hozzá.

Sokan tiltakoznak Pio atya holttestének kiemelése ellen: szerintünk a szentet maradványait csak azért viszik át egy nagyobb templomba, hogy könnyebb legyen fogadni azt az évente hétmillió zarándokot, aki felkeresi a szerzetest.

A címlapról ajánljuk