INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Húsz évig volt a halálsoron: "Újrakezdem az életem"

Infostart / InfoRádió
Szabadon engedték azt a brit férfit, aki 20 évig volt a halálsoron egy amerikai börtönben.

Kenny Richey-t 1987-ben ítélték halálra egy gyújtogatási ügyben, amelyben meghalt egy kétéves kislány.

Az ügyészek szerint a férfi féltékenységből gyújtotta fel volt barátnője lakását. A brit férfi végig ártatlanságát hangoztatta, így nem ment bele abba az alkuba, hogy ismerje be a gyújtogatást, és ebben az esetben 11 éves börtönbüntetéssel megússza.

A 43 éves férfi egy ohiói börtönben várt az ítélet végrehajtására, amelyet emberi jogi szervezeteket végig elleneztek.

Az ügyben tavaly augusztusban állt be fordulat: a bíróság áttekintette az esetet, és úgy döntött, ha Kenny Richey vallomást tesz, amelyben elismeri a vétlen emberölést és a gyermek veszélyeztetését, akkor a halálos ítéletet börtönbüntetésre változtatja, és mivel már 20 évet töltött rács mögött a skót férfi, letöltöttnek tekintik a büntetést, így elhagyhatja a börtönt.

Az első meghallgatást decemberben tartották volna, de a férfi rosszul lett, így még a karácsonyt is a börtönben töltötte.

Hétfőn megjelent a bíró előtt a 43 éves férfi, és miután elismerte a vádakat, szabadon engedték.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az első dolga, azt mondta: "keresek néhány nőt. Eggyel sem volt dolgom már 21 éve."

"Megpróbáltak megölni, megpróbáltak megtörni, és majdnem nyertek - de végül az igazság diadalmaskodott. Egész felnőtt életemet rács mögött töltöttem, és egy álom volt, hogy szabad lehetek újra" - mondta Kenny Richey, aki visszautazik Skóciába.

"Szorosan megölelem az édesanyámat, a fűben fekve fogom bámulni az eget, érezni fogom a szelet a hajamon és egy akkorát üvöltök, amelyet még nem hallottak. Ezt követően pedig újrakezdem az életem" - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk