eur:
389.59
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jutalomgyógyszert kapnak a drogosok, ha tiszták

Gyógyszert kapnak a kábítószerfüggők, ha tiszta vizeletmintát produkálnak - tudta meg a BBC. Kiderült, hogy a módszer gyakorlat Nagy-Britanniában.

Egy brit kormányszervezet elismerte (NTA), hogy az általa működtetett, kábítószer-használók kezelését szolgáló rendszer etikátlanul működik.

A heroin- és kokainfüggőknek ugyanis a drogokat helyettesítő gyógyszereket adnak, ha az ellenőrzések alakalmával vizeletükbe nem mutatható ki kábítószer.

A National Treatment Agency 200 angliai klinikát vizsgált, amelyek harmadában a tiszta vizeletmintát produkáló pácienseknek "jutalomként" nagyobb dózisban adnak heroint helyettesítő szereket.

Ezek negyedében azt is elismerték, hogy a helyettesítők közül maguk a kezeltek választhatnak.

Egyes klinikánkon más módszerekkel is ösztönzik a leszokni akarókat: antidepresszánsokat írnak fel, pénzutalványokat adnak nekik.

Az NTA szerint gyógyszereket javasolni, ajánlani kizárólag akkor szabad, ha azokra a páciensnek feltétlenül szüksége van.

"Ezt a gyakorlatot nem tudjuk támogatni" - jelentette ki a szervezet ügyvezetője, Paul Hayes.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a leszokáshoz szükséges szereket valóban fel kell írni a pácienseknek, és, ha szükséges, egyéb medicinákat is, de nem jutalomként.

A rendszerben kezelt kábítószerfüggőknek évente mindössze 6 százaléka gyógyul meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×