eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Három ember életét vesztette egy oroszországi fegyenctelepen kitört zavargásban

Három ember - két elítélt és egy fegyőr - életét vesztette fiatalkorú bűnözők egy fegyintézetében Oroszország Szverdlovszki területén, egy meghiúsított szökési kísérletben és az azt követő zavargásokban - közölte szerdán az orosz büntetés-végrehajtási intézetek szövetségi parancsnoksága. További kilenc elítélt és az őrszemélyzet hat tagja megsérült.

Hét elítélt megpróbált kedd éjszaka átjutni a fegyenctelep kerítésén, de az őr észrevette őket, és figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe. A szökést megkísérlő rabok megpróbálták elvenni a fegyvert az őrtől, mire az tüzet nyitott rájuk. Az eset nyomán zavargás tört ki az egész telep területén, az elítéltek több épületet felgyújtottak, köztük a parancsnoki épületnek azt a részét, ahol az ügyeletes tiszt látja el szolgálatát.

A börtönigazgatóság engedélyezte az őrszemélyzetnek a lőfegyver használatát, mert a zavargók megpróbáltak áttörni a kerítésen és megszökni - mondta a fegyintézet egyik tisztje egy orosz televíziónak. A fegyencek a lőfegyverek tüzében vesztették életüket, a fegyőr a foglyoktól elszenvedett súlyos bántalmazás következtében.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint két elítélt eltűnt a zavaros események forgatagában, de a hatóságok kizárják szökésüket. Szerda reggelre helyreállt a rend, a tüzeket eloltották. Egyes források szerint a zavargásokat több olyan elítélt robbantotta ki, aki már betöltötte 18. életévét, s ezért más fegyintézetbe kellett volna átszállítani őket.

A szóban forgó fegyenctelepen csupa olyan fiatalt őriznek, akiket különösen súlyos bűncselekményekért ítéltek el.

A szverdlovszki terület ügyészsége nemcsak a szökést megkísérlő és a zavargásban részes foglyok ügyében indított vizsgálatot, hanem annak is utánanéz, mennyire tartotta magát az őrszemélyzet a büntetés-végrehajtási intézetek működését szabályozó törvényekhez.

Lev Ponomarjov, az orosz Emberjogi Mozgalom vezetője szerint a szóban forgóhoz hasonló fegyenctelepeken brutálisan megsértik az elítéltek jogait, az őrszemélyzet csak az erőszakot ismeri és alkalmazza a problémák megoldásának eszközeként.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×