eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Négy év után szabadulhat az angyalarcú gyilkos

Négy év után szabadulhat Bertrand Cantat, aki brutálisan agyonverte a barátnőjét. A négygyermekes asszony családja nem érti, hogyan csökkenthetik felére a francia rocksztár büntetését.

Jó magaviselete miatt hamarosan szabadulhat a börtönből a Noir Désir énekese; Bertrand Cantat nyolc évet kapott azért, mert brutálisan agyonverte a barátnőjét, de ebből csupán négyet kell letöltenie.

A négygyermekes Marie Trintignant - a világhírű francia filmszínész, Jean-Louis Trintignant lánya - a bántalmazás következtében kómába esett, majd pár nappal később életét vesztette a kórházban. Az asszony Vilniusban forgatott, de a bérelt lakásban összeveszett a barátjával.

Az angyalarcú Cantat-t pénteken hallgatta meg a szabadlábra helyezéséről döntő bizottság. Az énekes a meghallgatáson ígéretet tett arra, hogy folytatja a pszichoterápiát, és a következő 12 hónapban nem nyilatkozik a gyilkosságról.

Veszélyt jelent a női nemre

Bár a bizottság döntését csak októberben hozzák nyilvánosságra, már pusztán a lehetőség, hogy Cantat négy év után szabadulhat, felháborította az asszony családját és a feminista aktivistákat. Szerintük ugyanis Cantat - aki közben kibékült a feleségével, Kristina Radyval - veszélyt jelent az egész női nemre.

"Ha elengedik a büntetésének a felét, azzal jelzik: okkal aggódhat mindenki, aki azért harcol, hogy a nők elleni erőszakot megfelelően büntessék" - hangsúlyozta a színésznő édesanyja, Nadine Trintignant a bíróságnak a múlt héten írt levelében.

Négy év börtön - ennyit ér egy nő élete?


A La Meute nevű radikális feminista szervezet pedig arra figyelmeztetett, hogy Franciaországban háromnaponta hal meg egy nő családon belüli erőszak következtében, és évente 15 ezren szenvednek sérülést. "Négy év börtön - valóban ennyi lenne egy ilyen bűncselekmény ára?" - tette fel a költői kérdést a szervezet, amely szerint az úgynevezett "szerelmi bűntényeket" túl gyakran elnézéssel fogadják.

A Trintignant-család már azt is felháborodással fogadta, hogy Cantat a karácsonyt is otthon töltötte, és júliusban is hazaengedték pár napra. Az énekes fivére, Xavier Cantat szerint azonban nincs szó kivételezésről. "Bertrandt-t éppen úgy kezelik, mint bárki mást. Nadine Trintignant viszont megpróbál nyomást gyakorolni a bíróra" - vélekedett.

Jean-Louis Trintignant lányának meggyilkolása valósággal sokkolta a franciákat. Cantat - aki sok népszerű kampányban részt vett, például rendszeresen felemelte a szavát a globalizáció és az iraki háború ellen - először azt állította, hogy az asszony elesett, és akkor ütötte be a fejét.

Õ féltékeny volt, Marie hisztérikus


A per során pedig azzal védekezett, hogy féltékeny volt az asszony régi barátaira, a végzetessé vált veszekedés során pedig a nő "hisztérikusan" viselkedett.

A gyilkosság után két hónappal az énekes háza leégett - a rendőrség feltételezése szerint valaki bosszúból felgyújtotta. Azóta Cantat kártérítést fizetett Trintignant négy fiának - az összeget azonban nem hozták nyilvánosságra.

Az énekes 2004 végén szállították át Litvániából a franciaországi Toulouse börtönébe. Állítása szerint nincs szándékában visszatérni a színpadra.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×