eur:
389.75
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Az internet miatt egyre több az abortusz"

Azoknak a sanghaji lányoknak a fele, akik tinédzserként esnek teherbe, az interneten ismerkedtek meg gyerekük apjával. Az adat alátámasztani látszik a Kínai Kommunista Párt véleményét, miszerint korlátozni kell az internethez való hozzáférést.

Az egyik, terhes fiatalok számára felállított sanghaji segélyvonal üzemeltetője szerint a hozzájuk forduló várandós lányok fele azt mondja, hogy az interneten ismerkedett meg azzal, akitől gyermeke megfogant.

Csang Cseng-zsong doktornő két éve vezeti az irodát, ezalatt több mint 20 ezer tizenéves kereste fel őket. 46 százalékuk azt állította, hogy partnerével online találkozott először.

Nem jellemző, hogy a fiúk, férfiak az elcsábított lányok mellett maradnak, miután megtudják, hogy teherbe ejtették őket.

Hiányzik a felvilágosítás is

Az orvos elmondta: az is probléma, hogy a fiatal lányok legtöbbje úgy gondolja, a terhességmegszakítás veszélytelen beavatkozás. A segélyvonalat felhívók 10 százalékának már legalább három abortusza volt.

"Néhányan arra sem figyeltek fel az utolsó pillanatig, hogy gyereket várnak" - mondta a doktornő.

A sanghaji példa jó alapot szolgáltathat a kínai vezetésnek az internetezés szabadságának további korlátozására. Kína több fronton harcol az internetfüggőség ellen, amely a kommunista vezetés szerint gyorsan növekvő társadalmi veszély, és a fiatalkori bűnözés fő kiváltója.

"Kigyógyítják" a függőket


Előfordul, hogy a netfüggő fiatalokat különleges, a katonai gyakorlóbázisokhoz hasonló táborba utalják be, amelyet az állam tart fenn, és a pekingi katonai kórház orvosi vezetői igazgatnak.

A függők itt szigorú kiképzést kapnak, és pszichiátriai terápián esnek át.

A kiképzőközpontban azonban más módszereket is alkalmaznak a drogelvonó-kúrától az akupunktúrán át az enyhe elektrosokkos kezelésig. A szülőknek azért, hogy beadják gyereküket, a kormány havonta szép summát, 10 ezer jüant (csaknem 240 ezer forint) fizet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×