INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újabb per A Da Vinci-kód ellen?

Infostart / InfoRádió
Pár nappal a nagy figyelmet keltett londoni per után most egy orosz művészettörténész vádolja azzal A Da Vinci-kód szerzőjét, hogy tőle lopta a világsikerű könyv egyik alapötletét.

Mikhail Anikin művészettörténész mindössze négy nappal azután lépett a nyilvánosság elé, hogy egy brit bíróság elutasította a Dan Brown ellen korábban felmerült hasonló vádakat.

Az Ermitázs Leonardo da Vinci-szakértője kijelentette: egy hónapot ad A Da Vinci-kód szerzőjének arra, hogy bocsánatot kérjen tőle, és a könyvből származó bevételei felét átadja neki, vagy bíróságra viszi az ügyet Oroszországban és az Egyesült Államokban is.

A művészettörténész ugyanis 2000-ben Leonardo da Vinci: Teológia a festészetben címmel írt könyvet arról, hogy a Mona Lisa nem más, mint a keresztény egyház allegóriája.

Õ is Da Vinci-kódnak hívta

Mihail Anikin azt állítja, hogy két évvel korábban a houstoni Menil Gyűjtemény több szakértőjével is megosztotta a képről alkotott elméletét, akik közül az egyik megkérdezte: elmesélheti-e az ötletet egy krimiket író barátjának, Dan Brownnak.

Az orosz művészettörténész azt mondja: beleegyezett ebbe, és még el is nevezte teóriáját Da Vinci-kódnak. Azt azonban kikötötte, hogy ha felhasználja az író, akkor őt is meg kell nevezni. Többet azonban nem hallott a dologról.

Pénz az előtérben

Mihail Anikint nem tántorította el a londoni bíróság döntése, amely visszautasította azt a vádat, hogy Dan Brown az 1982-es A Szent Vér és a Szent Grál című könyvből lopta sikerregénye alapötletét.

Azt, hogy miért csak most állt vádjával a nyilvánosság elé, az orosz művészettörténész azzal magyarázta, hogy megállapodott egy orosz magazinnal, akik így exkluzív jogokkal rendelkeztek a történet felett.

A címlapról ajánljuk