eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nincs ítélet "A Da Vinci-kód" perében

Pénteken kellett volna ítéletet hirdetni A Da Vinci-kód plágium-perében, de a bíró gondolkodási időt kért. Valószínűleg még húsvét előtt eldönti: eltulajdonította-e a világsikert aratott regény írója, Dan Brown egy korábbi, azonos témájú könyv alapötletét, vagy sem. Az ítélet befolyásolhatja a regényből készült film bemutatását is.

"A szent vér és a szent grál" - ez volt egy 1982-ben megjelent könyv címe. Történészek írták, az új-zélandi Michael Baigent és Richard Leigh. "A Da Vinci-kód" - ez a magyar fordításban is sikeres regény címe, amivel ugyanaz a kiadó, a Random House, három évvel ezelőtt jelent meg a könyvpiacon.

A meglehetősen vallást sértő alaptéma azonos: lehetséges-e, hogy a bibliai Márai Magdolnának Jézustól gyermeke született, s ha igen, voltak-e utódok, tovább ment-e a vérvonal?

A két történész beperelte a kiadót és az amerikai Dan Brownt, aki váltig állítja, hogy már benyújtotta a lektorátushoz "A Da Vinci-kód" szinopszisát, amikor az alapkutatásban segédkező feleségének meg neki kezébe került "A szent vér és a szent grál", tehát nem lopta el a régebbi könyv ötletét egy Jézus Krisztushoz visszavezethető családfa hipotéziséről.

"A Da Vinci-kód" világsiker. Eddig világszerte 40 millió példányt adtak el belőle és ez Dan Brownnak 350 millió dollárt jövedelmezett. A könyv alapján, Tom Hanks főszereplésével készült film bemutatóját május 19.-re tűzték ki. A bírói ítélet befolyásolhatja a premiert, bár a Sony Stúdió eltökélten kitart a dátum mellett.

Ha Michael Baigent és Richard Leigh elveszti a pert, Dan Brown védőügyvédje bebizonyítja, hogy a Mária Magdolna-legenda nem az ő könyvük alapján került újbóli felhasználásra, akkor nekik, a veszteseknek kell megtéríteniük a másfélmillió dolláros perköltséget.

"A Da Vinci-kód" Angliában még mindig szerepel a legkeresettebb könyvek tízes listáján. Újabban viszont egy másik könyv is nagyon népszerű lett, hetente hétezer darab kel el belőle. Micheal Baigent és Richard Leigh gyorsan újranyomott
történelmi tanulmánya, "A szent vér és a szent grál".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×