eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Indiában fizetnek a bűnözőknek, ha feladják magukat

India Bihar államában különleges módszerrel próbálnak fellépni a hatóságok a hatalmas méretű bűnözés ellen: fizetnek a bűnözőknek, ha feladják magukat, és beszolgáltatják fegyvereiket.

Rendőrségi adatok szerint Bihar államban minden második órában megölnek valakit, minden hatodik órában megerőszakolnak valakit, és minden nap kirabolnak egy bankot. 1992 óta több mint 30 ezer embert raboltak el.

Az állam kormánya kétségbeesésében 10 ezer rúpiát, vagyis több mint 45 ezer forintot fizet minden bűnözőnek, aki feladja magát.

Az önkéntesen jelentkező bűnözők ezenkívül 3 ezer rúpia, azaz nagyjából 13 ezer forintnyi havi "fizetést" is kapnak.

A kormány külön fizet a leadott fegyverekért: egy pisztoly, vagy régi puska 3 ezer rúpiát ér, egy AK-47-es géppisztolyért 15 ezer rúpiát fizetnek, de egy rakétavetőért vagy egy könnyű géppuskáért már 25 ezer rúpia üti a bűnözők markát.

A szokatlan ösztönző rendszer hatására eddig 191-en adták meg magukat és közel 90 fegyvert szolgáltattak be a hatóságoknak.

Az ellenzék kritizál


Ellenzéki politikusok, nem túl meglepő módon, sokat kritizálták a kezdeményezést. Az állam kormánya szerint azonban egy szélesebb körű programról van szó, amelynek célja a bűnözők rehabilitációja.

Bihar állam rendőrfőnöke elmondta, hogy az állam minden bűnöző számára egy 200 ezer rúpiás, vagyis nagyjából 910 ezer forintos rehabilitációs csomagot különített el. Ennek egy részét megkapják, a többit pedig könnyen elérhető kölcsön segítségével használhatják fel.

A kormányzati tervek között szerepel az is, hogy a magukat feladó bűnözők gyerekeinek általános iskolai oktatását is központi pénzekből finanszírozzák.

Kiszűrik a visszaélés-gyanús eseteket

Felmerül persze a kérdés, hogy nem fogja-e ez a program arra ösztönözni az embereket, hogy csupán a juttatások kedvéért kövessenek el valamilyen bűntettet, és azután feladják magukat.

A rendőrfőnök szerint azonban alaposan megvizsgálják minden jelentkező bűnöző esetét, hogy kiszűrjék a visszaéléseket.

Ráadásul a juttatásoktól függetlenül az elkövetett bűntettekért ugyanúgy bíróság elé kell állniuk a bűnözőknek, mint korábban, és természetesen le is kell tölteniük a rájuk kiszabott büntetést.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×