eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elektronikus kütyük annak, aki nem bántja a cellatársát

Az amerikai Oregon államban 6 hónapnyi jó magaviselet után tévét, CD-lejátszót és CD-ket, 18 hónap után pedig egy 50, számítógépes játékkal felszerelt konzolt is vehetnek cellájukba a rabok. Az ösztönző-rendszer bevezetése óta csökkent az erőszak a börtönökben.

Az oregoni büntetés-végrehajtás azután dolgozta ki az új rendszert, hogy egy törvénymódosítás miatt az állam börtönlakóinak 40 százalékánál a jó magaviselet már nem csökkenthette a letöltendő büntetést.

Hat hónapnyi jó magaviselet esetén egy 7 colos LCD tévét vehetnek a rabok cellájukba, amelynek árát - 300 dollár - a börtönben végzett munkával kereshetik meg. A jól viselkedők hat hónap után vehetnek CD-lejátszót és CD-ket is, és eljárhatnak közösségi eseményekre és klubokba is.

Tizennyolc hónapnyi jó magaviselet már olyan pluszokkal jár, mint a hosszabb látogatási idő, a fagylalt, vagy a 35 dolláros játékkonzol, amelynek 50 játéka grafikájában a nyolcvanas éveket idézi.

Bár az oregoni büntetés-végrehajtást többször megvádolták már azzal, hogy csak a magatartási problémákat próbálják így elkerülni, Perrin Damon szóvivő szerint sokkal többről, az elítéltek társadalmi visszailleszkedésének elősegítéséről van szó. Ez pedig fontos cél, hiszen Oregonban a börtönlakók 95 százaléka visszakerül a társadalomba.

A statisztikák szerint a börtönökben tapasztalt problémákat is csökkenti a folyamatosan fejlesztett rendszer. Az elmúlt három évben annak ellenére csökkent az elítéltek közötti atrocitások és a börtönőrök elleni támadások száma, hogy a börtönlakók száma nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×