eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A volt kormányfő összeesküvés-elmélete

Hatalmas siker Ukrajnában a Julia Timosenkóról szóló könyv, melyben pártja egyik vezető politikusa miniszterelnöki bukásáról ír, megspékelve némi regényességgel és összeesküvés-elmélettel. Bár a politikus tanácsadói nem ismerik el, de a regény sikere újabb lépés lehet Julia Timosenko számára a hatalom visszaszerzése felé vezető úton.

Könyvet írtak Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnökről, akit tavaly menesztett egykori szövetségese, Viktor Juscsenko államfő. Akkor az volt ellene az egyik vád, hogy többet foglalkozik személyes imidzsének építésével, mint az állam ügyeivel.

A regény, melynek címe To Kill Julia (Julia meggyilkolása), nem áll túl távol a megtörtént eseményektől, hiszen a szerző csupán a neveket változtatta meg. A történet egy olyan gyilkossági kísérletről szól, melynek célpontja egy "narancs hercegnő" becenévvel illetett, a forradalom idején népszerűv vált asszony.

Bár a valóságban nem történt gyilkossági kísérlet, Timosenko és tanácsadói hisznek abban, hogy a Viktor Juscsenkót körülvevő korrupt tanácsadók tervezték meg a volt miniszterelnök "politikai kivégzését".

A könyv februárban jelent meg Ukrajnában 1,7 millió példányban és gyakorlatilag pillanatok alatt elfogyott. A politikusasszony ellenfelei negatív pr-fogásnak nevezték a regényt, amely ugyanakkor nem rontott Timosenko megítélésén. Az egykori kormányfő jelenleg a második legnépszerűbb ukrán politikus, a narancsos forradalomban megbukott Viktor Janukovics mögött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×