eur:
401.25
usd:
366.66
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Edi Rama albán kormányfő sajtónyilatkozatot tesz a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2024. október 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Albániának már régen az Európai Unióban lenne a helye

A miniszterelnök szerint Albániát már régen fel kellett volna venni az Európai Unióba. Orbán Viktor ez azután mondta, hogy Budapesten fogadta Edi Rama albán kormányfőt. A csatlakozási tárgyalások a jövő héten kezdődnek meg.

Orbán Viktor elmondta, vendégével az európai helyzetről, a Nyugat-Balkán és az európai politika jövőjéről is eszmecserét folytattak. Most nekünk kell segítséget adnunk albán barátainknak, hiszen a Nyugat-Balkán országai átlagosan 15 éve várakoznak arra, hogy belépjenek az Európai Unióba - emlékeztetett. Hozzátette: van elég baj Európában - amiről beszélhetett a minap Strasbourgban is -, ezekre a problémákra pedig a legnyilvánvalóbb orvosság az volna, ha az EU végre befogadná a Nyugat-Balkán országait.

Edi Ramával abban állapodtak meg, hogy a kétoldalú együttműködést folytatni fogják, Magyarország várja az albán üzleti élet érdeklődőit, valamint készen áll arra, hogy az eddigieket is meghaladó súllyal vegyen részt az albán gazdaság modernizálásában - közölte Orbán Viktor.

Albánia példaképként tekint Magyarországra

- nyilatkozta a tárgyalásokat követően az albán miniszterelnök. Edi Rama kiemelte, hogy Magyarországon a közigazgatás belső reformját példaértékűen valósították meg. Szerinte ez különösen fontos egy olyan ország számára, mint Albánia, amelyik az uniós csatlakozás útjára lépett.

Méltatta a magyar kormány szerkezetének átalakítását és kitért arra is, hogy a jóléti társadalom megteremtése nem épp biztató pénzügyi keretek között kezdődött meg. Edi Rama köszönetet mondott Orbán Viktornak "a soha meg nem ingó támogatásért", amelyet a Nyugat-Balkán irányában tanúsított.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×