eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Több mint 400 cégnél szabálytalankodtak a veszélyes anyagokkal

A Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálta a munkáltatókat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a magyar munkavállalók és családjaik védelme érdekében idén tavasszal célvizsgálatot rendelt el a veszélyes anyagot használó cégek körében. A munkavédelmi hatóság országszerte közel 400 munkáltatót ellenőrzött, a célvizsgálat során 2684 olyan szabálytalanságot azonosítottak, amely intézkedést igényelt, továbbá 428 szabálytalan tevékenységet függesztettek fel - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.

A kormány számára kiemelten fontos a dolgozók védelme, ezért a hatóság a jövőben is határozottan fellép a munkavállalók egészségét és biztonságát – ezáltal pedig családjaik megélhetését – veszélyeztető, szabálytalan munkakörülmények megszűntetése érdekében.

A széles körben lefolytatott célvizsgálat eredményeként a munkavédelmi hatóság a veszélyes anyagot felhasználó cégek 91,5 százalékánál tapasztalta valamely munkavédelmi szabály megsértését, a szabálytalansággal érintett munkavállalók száma megközelítette a tízezret.

A leggyakoribb mulasztások között szerepelt a hiányos tájékoztatás, a nem megfelelő minőségű munkahelyi levegő biztosítása, a vegyi anyagok szabálytalan tárolása, valamint az orvosi vizsgálatok elmaradása.

Az NGM hangsúlyozta: a munkavédelmi hatóság szigorúan és következetesen járt el, 11 munkáltató esetében, ahol a dolgozók életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkavédelmi hiányosságokra, szabálytalanságokra derült fény, a hatóság több mint 20 millió forint bírságot szabott ki.

Az előírt orvosi vizsgálatok a munkavállalók egészségének hosszú távú megőrzését biztosítják. A kormány számára éppen ezért kiemelten fontos, hogy az orvosi alkalmassági vizsgálatokra vonatkozó új szabályozás alapján is minden olyan munkakörben megmaradjon a kötelező vizsgálat, ahol a munkavállaló veszélyes anyagot használ.

Az ellenőrzés során több mint 100 munkavállaló esetében hiányzott az orvosi vizsgálat,

ezekben az esetekben a munkavédelmi hatóság az érintett munkavállalókat egészségük és biztonságuk védelme érdekében azonnal eltiltotta a munkavégzéstől.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által elrendelt célvizsgálat a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét erősíti, keresőképességük megőrzését, ezáltal családjaik megélhetését biztosítja. Mindezek mellett tudatosítja a munkáltatókban a munkavédelmi szabályok be nem tartásnak elkerülhetetlen következményeit. A veszélyes anyagot használó cégeknél dolgozók érdekeit szem előtt tartva az ellenőrzések a tavaszi célvizsgálatot követően sem zárulnak le, sőt a családok védelme érdekében az év végéig intenzíven folytatódnak tovább - ígérte az NGM.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×