eur:
394.11
usd:
354.42
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Az áradó Rába folyó Csörötneknél 2023. augusztus 5-én. A Nyugat-Dunántúli Vízügy Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába vízszintje ezen a napon hajnalban 476 centiméteres vízállásnál tetőzött. Körmendnél reggel 387 centimétert mértek, a tetőzést itt 500-510 centimétert meghaladó vízállással másnap reggelre várják, ami miatt a szakemberek szerint a legmagasabb harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére lesz szükség a folyószakaszon.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Pirosba borult a Duna Győr fölötti szakasza

Biztos, ami biztos. A tetőzést a hét második felére várják, hosszan kell majd kibírniuk a most épülő ideiglenes gátaknak, töltéseknek.

Mivel a Duna vízállása hétfő reggelre közel került a III. fokú készültségi szinthez, az árvízvédelmi szakemberek úgy döntöttek, el is rendelik azt, így a Győrhöz közeli Gönyű "fölött" már ezen a szinten védekeznek az átvezényelt erők és a lakosság segítségét is igénybe véve.

Mint a Vízügy.hu portál interaktív térképéről leolvasható, a kisalföldi mérési pontokon már mindenütt e fokozatban zajlik a munka, de másutt, "lejjebb" sincs már nyugalom: Komáromban, Esztergomban, Nagymaroson, Gödön, Szentendrén és Budapesten egészen Budafokig II. fokban áll a készültségi szint. Dunaföldvárig I. fokú készültség van.

A tetőzést továbbra is a hét második felére várják, ám az ausztriai adatok alapján hosszan vonul le az ár a Lajtán, illetve a Dunán, nem várható gyors visszahúzódás.

A többi folyó közül a Mura, a Rába és a Marcal érintett még.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×