eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Nyitókép: Gönyű község hivatalos Facebook-oldala

Kritikus az árvízhelyzet Gönyűn, ahol 820 centi közelében tetőzhet a Duna

A gátak jó állapotban vannak, megfelelő mennyiségű homokzsák is rendelkezésre áll, további segítő emberekre viszont nagy szükség lenne – mondta az InfoRádióban a Győr-Moson-Sopron vármegyei község polgármestere. Major Gábor szerint szerdán vagy csütörtökön várható a tetőzés, és ha nem jön több víz Ausztria felől, akkor még egy méter 70 centi vízszint-emelkedésre lehet számítani, ami alatta marad a 2013-as árvíz szintjének.

A rendkívüli árvízhelyzet miatt pénteken határozatlan ideig rendkívüli védekezést rendelt el a község közigazgatási területén a Győr-Moson-Sopron vármegyei Gönyű polgármestere. Jelenleg is intenzív árvízvédelmi munka folyik a településen: a helyiek mellett a környéken lakók is töltik és cipelik a homokzsákokat a vízügy által kijelölt kritikus helyekre. Vasárnap délután Pintér Sándor belügyminiszter is ellátogatott Gönyűre, hogy megtekintse a munkálatokat, és a támogatásáról biztosítsa a község lakosait.

Az InfoRádió munkatársa egy traktorban ülve érte el a gönyűi polgármestert, aki arról számolt be, hogy hétfőn délelőtt öt és fél méteren volt a vízszint, amely

az előrejelzések szerint további 1 méter 70 centit emelkedik még a következő órákban, napokban.

Major Gábor tájékoztatása szerint ez a várható vízállás megközelíti a 2002-es nagy helyi árvíz szintjét.

Gönyűn hétfőn délelőtt is esett az eső, és a korábbi napokban is jelentős mennyiségű csapadék hullott. A polgármester jelezte: sürgősen segítségre van szükségük, mert bár jelenleg is nagyon sokan dolgoznak a kritikus helyeken, a homokzsákok megtöltéséhez és elszállításához még több ember segítsége kellene. „Különösebben nagy baj azért remélhetőleg nem lesz, mert mindent meg tudunk csinálni, amit jelen helyzetben kell” – jegyezte meg Major Gábor.

Mint mondta, szombaton leginkább előkészületi munkákat végeztek, a homokzsákolásnak pedig vasárnap álltak neki, amivel valószínűleg kedden is lesz még bőven teendőjük. A szintre emeléssel legkésőbb szerdán szeretnének végezni, míg a tetőzés a szakemberek tájékoztatása szerint szerdán vagy csütörtökön lehet Gönyűnél.

Ha a várakozásokhoz képest nem érkezik több víz Ausztria felől, akkor körülbelül 817 centiméter körül várható a tetőzés a Győr-Moson-Sopron vármegyei településen,

ahol 2013-ban elérte a 852 centimétert is a vízszint az akkori árvíz idején.

Major Gábor közölte: a gátakkal nincs semmi probléma, amelyeket homokzsákokkal is megerősítettek a helyi lakosok. Rengeteg homokzsákot feltöltöttek, hogy legyen elég puffertartalék is. Kiemelte a vízügyesek és a katasztrófavédelem támogatását, és a polgármester bízik benne, hogy a helyiekkel összefogva sikerül megakadályozni, hogy „komolyabb árvízi veszélyhelyzet alakuljon ki Gönyűn”.

A helyi önkormányzat igazolást ad azoknak a fiataloknak, felnőtteknek, akik tanítási vagy munkaidőben segítenek a védekezésben, és várják a további önkéntes jelentkezőket. Csak vasárnap 150-200 ember töltötte és cipelte a homokzsákokat a településen.

Mindazok, akik segíteni szeretnének az árvízvédelmi munkálatokban, a gönyűi polgármesteri hivatal, illetve a Postakocsi Fogadó előtti téren jelentkezhetnek, ahol kialakították a deponáló helyet. Ott töltik fel a homokzsákokat, amelyeket traktorokkal, munkagépekkel visznek az érintett helyszínekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×