eur:
394.49
usd:
354.35
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Egyelőre teljes a bizonytalanság a Mosoni-Duna mentén

A Mosoni-Duna mentén nagy a bizonytalanság, jelenleg ugyanis még nem túl magas a vízszint, de csak kedden, szerdán derül ki, hogy mennyit duzzaszt vissza a folyó – erről Hédervár polgármestere beszélt az InfoRádióban.

A belső Szigetköz több ágrendszerét összefogó kis csatorna Hédervárnál ömlik a Mosoni-Dunába, ami hihetetlen módon visszaduzzaszt, ha a folyamnak nagy a vízszintje. Bár a gönyűi műtárgy elég jól védi ezt a rendszert, de a Rába, illetve a Lajta vízhozama viszont nagyon megemeli a szintet – nyilatkozta a polgármester.

Mint mondta: a vízügyes szakemberekkel egyeztettek arról, hogy a szennyvíztelepnél lévő nagyon nagy teljesítményű szivattyút üzembe helyezzék-e. Kedden, vagy szerdán döntik el, hogy vízátemeléssel és medertöltéssel, vagy homokzsákokkal kellene tovább erősíteni a védekezést. Juhász József emlékeztetett, hogy 2013-ban még az erdő egy 500 méteres szakaszán is homokzsákos töltést építettek a település védelme érdekében.

A polgármester szerint nincs hiány segítő kezekből, mivel a tűzoltók és a vízügy munkatársai mellett nagyon sok önkéntes is jelentkezett az árvízvédelmi munkákra. A tetőzést péntekre várják, így csak a következő napokban fog kiderülni, hogy elegen vannak-e a védekezéshez.

Az InfoRádió érdeklőfésére elmondta azt is, hogy most normálisnak tűnik a vízszint, bár

duzzad vissza a Mosoni-Duna, és talán még a 2013-as álláshoz képest magasabb lehet.

Akkor 480 centiméteren tetőzött a folyam, és most is e körüli értékek várhatók, de még az is lehet, hogy nem emelkedik ennyit a víz. „Reméljük, hogy eláll az eső, és a Lajta menti védekezés, illetve a mesterséges tározó megnyitása sokat segíthet nekünk is a védekezésben” – tette hozzá Juhász József.

Végül arról is beszélt, hogy egyelőre elegen vannak a védekezéshez, de a közösségi médiában közölni fogják majd, hogyha kellenek még segítők. „Kérés nélkül azonban ne jöjjön senki” – tette hozzá Hédervár polgármestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×