eur:
394.73
usd:
353.64
bux:
73467.13
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Founded in 1884, Budapest Keleti, or Eastern railway station, is the primary gateway to Hungarys capital as well as the most loaded transportation joint in the country. According to statistics, about 410 trains arrive and depart from the station daily.
Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Várhatóan kedd délelőtt állhat helyre a vasúti forgalom a Keleti pályaudvaron - a nap hírei

A nettó átlagbér 13,1, a reálbér 9,3 százalékkal nőtt egy év alatt. Újabb nagyszabású csapást mértek az orosz fegyveres erők az ukrán energetikai infrastruktúra kritikus létesítményeire.

Várhatóan kedd délelőtt állhat helyre a vasúti forgalom a Keleti pályaudvaron – közölte a vasúttársaság vezérigazgatója. Vasárnap este a pályaudvar előtt kisiklott a Claudiopolis Kolozsvárról közlekedő InterCity vonat öt személykocsija. A vagonokat már visszaemelték. Pafféri Zoltán elmondta: a baleset okát a rendőrség, a Közlekedésbiztonsági Szervezet és a MÁV Vasútbiztonsági Szervezete egyaránt vizsgálja. Közben az LMP Lázár János közlekedési miniszter meghallgatását kezdeményezi a vasút katasztrofális helyzete miatt.

A KSH adatai szerint júniusban 642 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 442 ezer forint volt. A bruttó átlagkereset 13,3, a nettó 13,1, a reálkereset pedig 9,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,7 százalékos növekedése mellett. A nemzetgazdasági tárca szerint júniusban is több mint 9 százalékkal növekedtek a reálbérek.

Újabb fontos mérföldkőhöz ért el a paksi építkezés – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-oldalán azt írta: eredményesen befejeződtek az 5-ös blokk nukleáris szigete alatti talajszilárdítási munkálatok. Közölte: telefonon egyeztetett Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával és áttekintették a következő hetek fontos feladatait, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a beruházás tovább gyorsuljon.

Újra igényelhető támogatás a bölcsődei térítési díjhoz, most először azok a szülők is igénybe vehetik, akik gyermeküket önkormányzati fenntartású bölcsődében helyezik el. A támogatás csak meghatározott térségekben érhető el. Továbbra is jogosultak az állami segítségre azok a szülők, akiknek gyermekei minibölcsődébe, családi vagy munkahelyi bölcsődébe járnak vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe.

A tanévkezdés előtt számos terméket vizsgált a fogyasztóvédelem, főként a tolltartóknál találtak problémát – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. Jól szerepeltek a színes ceruzák, vízfestékek, gyurmák, színes papírok, temperák, krepp papírok és fűzőlapok. A műanyag neszesszerek és tolltartók azonban kevésbé szerepeltek jól a korábbi években, a PVC alapanyagú termékek több, mint 60 százaléka volt tiltott ftalát tartalmú.

Mintegy tízezer gyermeknek szeretné megkönnyíteni az iskolakezdést a Katolikus Karitász, az első csomagokat hétfőn adták át a szervezet budapesti központjában. Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója elmondta: a Legyen öröm az iskolakezdés! című országos akciójuk szeptember 15-ig tart, a 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal lehet támogatni a kezdeményezést. Eddig több mint hétezer hívás érkezett a vonalra.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Gondosóra program az egészségügyi, közegészségügyi információk hiteles, naprakész és közvetlen megosztásáért. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a Gondosóra ügyfélszolgálati munkatársai képzést kaptak, hogy mikor kell a segítségkérőt az NNGYK által működtetett Egészségvonalra átirányítani.

Az ügyészség szerint Magyar Péter nem tett feljelentést az általa rögzített hangfelvételen elhangzottak ügyében, őt csak tanúként hallgatták meg. Ezért nem ismerhette meg az ügyben keletkezett iratok tartalmát sem, csak a megszüntető határozatot kézbesítették neki – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A Tisza Párt elnöke ma arról beszélt: felülbírálati indítványt nyújt be a Völner-Schadl-ügyben, mert szerinte a vádhatóság több trükköt is bevetett, hogy eltussolja az ügyet.

Túl alacsonynak tartja a tojásárakat a Tojásszövetség. A szervezet szerint az elmúlt időszakban annyit csökkent az étkezési tojás ára, hogy az már veszélyezteti a termelés fenntarthatóságát. A közlemény hangsúlyozza, hogy mivel a termelési költségek csökkenésére nem lehet számítani, ősztől áremelésekre lesz szükség a tojáspiacon.

Nagyszabású csapást mértek az orosz fegyveres erők az ukrán energetikai infrastruktúra kritikus létesítményeire.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez volt az egyik legnagyobb csapás a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta. Előzőleg Ukrajna azt is közölte: Fehéroroszország katonákat csoportosított az ukrán határ közelébe. Kijev figyelmeztette a minszki vezetést, hogy fenyegetőnek tekinti, ha hadgyakorlatokat tartanak a határtérségben.

Több rendeletet is kiadott az orosz elnök az Ukrajna által ostromlott belgorodi, brjanszki és kurszki régióban kialakult helyzet kezelésére. Vlagyimir Putyin a többi között elrendelte a területvédelmi egységek szövetségi finanszírozását. A döntés értelmében több forrást kap a régió energetikai infrastruktúrája, hogy ne legyenek fennakadások például télen a fűtésben.

A kitoloncolások fokozását és az illegális bevándorlás visszaszorítását ígérte Solingenben a német kancellár. Olaf Scholz azután járt a nyugat-németországi városban, hogy egy korábban kitoloncolt szíriai férfi pénteken három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített egy fesztiválon. Olaf Scholz terrorista támadásnak minősítette az esetet, amelyét az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A német hatóságok vasárnap vették őrizetbe a késes támadás 26 éves szíriai gyanúsítottját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Az elmúlt hetek egyik legsúlyosabb támadása sújtotta Ukrajnát, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Az elmúlt hetek egyik legsúlyosabb támadása sújtotta Ukrajnát, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Hétfőre virradóra Oroszország drón- és rakétatámadást intézett az ukrán főváros és több ukrán terület ellen. Az energetikai infrastruktúrában súlyos károk keletkeztek, vészhelyzeti áramszünetekre is szükség van, Kijevben sátrakat állítottak fel a lakosság számára. Ukrajna maga is dróntámadást intézett Oroszország ellen: Szaratov városában egy ember súlyosan megsérült a lezuhanó roncsoktól, amelyek egy lakóházra estek. Engelszben – ahol egy fontos katonai légibázis is található – szintén megrongálódott egy lakóház. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében bejelentette, az ukrán erők 3 kilométert haladtak előre Oroszország Kurszki területén, és elfoglaltak újabb két települést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×