eur:
394.59
usd:
353.47
bux:
73467.13
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Újra elérhetővé válnak a szamárköhögés elleni védőoltások - így lehet hozzájutni

Az oltóanyagot receptre írja fel a háziorvos, a várandósoknak pedig a nőgyógyász – mondta el az InfoRádióban Dánielisz Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll főosztályának vezetője. Kiderült az is, mikorra kerülhet a vakcina a gyógyszertárakba.

2024-ben az európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is megemelkedett a pertussisos, magyarul szamárköhögéses esetek száma. Az elmúlt – 33. – héten 89 új szamárköhögés-gyanús esetről érkezett bejelentés – mondta az InfoRádióban Dánielisz Ágnes, megjegyezve: bár a laborvizsgálatok számos esetnél még folyamatban vannak, de így is elmondható, hogy

hétről hétre növekszik a bejelentések száma.

A szakember elmondása alapján a szamárköhögés főként az egy éven aluli csecsemőket érinti, közülük is az oltási koron aluli, tehát a két hónapnál fiatalabb újszülöttek vannak leginkább kitéve a veszélynek; utóbbi korosztály esetében nagyon súlyos, akár életveszélyes lefolyású is lehet a megbetegedés. Az idősebbek, oltottak általában már jóval enyhébb megbetegedést tapasztalhatnak, amely bár hosszú, kellemetlen köhögéssel jár, de nagyon ritka, hogy életveszélyes legyen – húzta alá a főosztályvezető. „Éppen emiatt a legfontosabb a kicsik védelme, amit a várandósok oltásával lehet biztosítani.”

Az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta továbbá, hogy a szamárköhögéses esetek számának megemelkedése miatt nagyon megnőtt az igény a védőoltásra, és ugyan már korábban is viszonylag nagy mennyiség került a patikákba, ez elfogyott. Ugyanakkor keddtől, szerdától ismét elérhető lesz az oltóanyag, amit receptre ír fel a háziorvos, várandós esetében a nőgyógyász, ezután lehet kiváltani a gyógyszertárban – fogalmazott a szakember. Megjegyezte:

a patikákban jellemzően nincs raktáron, de ha megrendelik, akkor aznap vagy másnap megérkezik az oltóanyag a nagykereskedőtől.

Végül, de nem utolsó sorban hozzátette: a legfontosabb a várandósok oltása a harmadik trimeszterben, de ugyanúgy sarkalatos, hogy a családtagok, akik az újszülöttet látogatni fogják vagy segítenek az ellátásában, szintén kapjanak egy ismétlő oltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×