eur:
394.63
usd:
358.28
bux:
71644.35
2024. augusztus 14. szerda Marcell
újrahasznosítás szelektív hulladékgyűjtés körforgásos gazdaság  /  Digital generated image of transformation from plastic bottle into green pattern with grass and flowers while moving through portal.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Mol: a zöld átmenetért valamit fel kell áldozniuk az ipari szereplőknek

Még kérdéses, hogy a zöld átmenet árát ki fogja megfizetni. Ami biztos: 2030-ig a Mol egymilliárd dollárt fog költeni olyan beruházásokra, amelyek segítik az átmenetet - hangsúlyozta a Mol-csoport Downstream Új és Fenntartható üzletágak igazgatója.

Hosszú távon nem lehet profit a zöld átállás nélkül, és kell, hogy profitot termeljenek az ipari szerepvállalók, akik ezt a zöld átállást végrehajtják - mondta Horváth Ádám a Mol Talks podcast legújabb epizódjában. A Mol csoport Downstream Új és Fenntartható üzletágak igazgatója szerint egyelőre az új technológiák rendkívül költségesek, hosszú távon nem lehet tőlük eltekinteni, és abban sem hisz, hogy az olcsó, zöld, nagy mennyiségben rendelkezésre álló energia lesz a jövő.

"Valószínűleg valamit fel kell áldozni, óriási beruházásokat kell végrehajtania minden ipari szereplőnek a zöld átállás terén, amit természetesen részben vagy egészben egészben a vevők fognak a végén megfizetni. A vállalatoknak profitot kell termelniük, különben senki nem fogja ezeket a beruházásokat végrehajtani" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a 2030-as stratégiájában a Mol-csoport csak a Downstream üzletágban több mint egymilliárd dollárt tervez olyan beruházásokba fektetni, amelyek valamilyen módon a zöld átállást támogatják. Vagy új értékláncokat hoznak létre, vagy csökkentik a szén-dioxid lábnyomát a jelenlegi tevékenységnek. Ez az óriási összeg a fosszilis üzemanyagokon termelt profitból képződik.

Kapes Dávid, az Upstream Fenntartható és Új Energiák vezetője az új uniós szabályozásokról azt mondta: az EU alapvetően büntetések útján próbálja ösztönözni a cégeket, magánszemélyeket. A "Carbon Capture, Storage-t", azaz a szén-dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló európai uniós jogszabály bizonyos mennyiségű szén-dioxid letárolására kötelezi az olajipari cégeket 2030-tól. Az ETS-kvótarendszer alapján pedig minden tonna kibocsátott szén-dioxid után büntetést kell befizetni - fejtette ki. Hozzátette, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában ezzel szemben a befogott, letárolt szén-dioxid után tonnánként számolt ösztönzőket kapnak a vállalatok - mutatott rá Kapes Dávid.

Horváth Ádám kiemelte, hogy a Downstream, a műanyag és más hulladékok újrahasznosításával, a körforgásba való visszacsatolásával, az alternatív technológiák és üzemanyagok fejlesztésével, továbbá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével segíti a zöldenergia-átmenet és az európai uniós klímavédelmi célok sikerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó értékelte a magyar csapatnak a vasárnap véget ért nyári olimpián mutatott teljesítményét az InfoRádió Aréna című műsorában. Fábián László elárulta, hogyan fogadta Gulyás Michelle győzelmét, beszélt arról, hogy a tokiói szereplés szinte pontos megismétlése jelent-e fejlődést, és kifejtette a véleményét Milák Kristófról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
Ég a talaj Donald Trump lába alatt, nagy bajba sodorta Elon Musk

Ég a talaj Donald Trump lába alatt, nagy bajba sodorta Elon Musk

Egy demokrata párti politikai akcióbizottság, az End Citizens United panaszt nyújtott be a Szövetségi Választási Bizottsághoz (FEC) Donald Trump volt elnök, kampányának pénztárosa, Bradley T. Crate és Elon Musk X (korábban Twitter) ellen. A panasz azt állítja, hogy Trump nemrég készült kétórás élő interjúja Muskkal az X által finanszírozott virtuális kampányrendezvénynek minősül, ami sérti a szövetségi törvényt – számolt be a Newsweek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×