eur:
394.31
usd:
364.17
bux:
73451.78
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Tisztáztak egy fontos dolgot az e-rollerekről a rendőrök

Egyelőre nincs kategorizálva az e-roller a magyar KRESZ szerint, de ittasan biztosan nem lehet használni.

Ahogy arról a Hello Gödön is beszámoltunk nemrégibe Dombóváron történt egy súlyos baleset. Egy 21 éves döbröközi férfi és társa állt azon az e-rolleren, amely busznak ütközött. Az e-roller 15 éves döbröközi utasa súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett, sofőrje könnyebb sérüléssel megúszta.

Az eset kapcsán a teol.hu Komlósiné Kiss Anetthez, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjéhez fordult. A rendőr elismerte, hogy

a KRESZ ugyan még nem rendelkezik külön az elektromos rollerekről,

de július 16-tól érvénybe lépett egy rendelkezés, ami alapján kötelező felelősségbiztosítást kell kötni azokra a hatósági nyilvántartásba nem vett járművekre, így az e-rollerekre is, amelyek 25 kilogrammnál könnyebbek, de tervezési sebességük meghaladja a 25 kilométer/órát, valamint a 25 kilogrammnál nehezebbekre akkor, ha a tervezési sebességük több mint 14 kilométer/óra.

A rendőrségi szóvivő hozzátette azt is, hogy az Európai uniós szabályozások sem tudták lekövetni az e-rollerek nagyarányú térnyerését, azonban a Kúria nemrégiben közzétett egy állásfoglalást, miszerint az elektromos roller gépi meghajtású járműnek minősül, ezért

tilos ittas állapotban vezetni.

Ha valaki ez ellen vét, annak ugyanolyan jogkövetkezménnyel kell számolnia, mintha autót vezetett volna ittasan. Ez a megállapítás azért fontos, mert a kerékpárnál nem ilyen szigorúk a szabályok.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×