eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Népszerű turistautak festett jelzései egy fa kérgén a Látó-hegyi Árpád-kilátó előtt, a tavaszi erdőben. A kék csík az Országos Kéktúra, a Magyarország északi tájain végighaladó turistaút jelzése. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Dráma Kőszegen: mérgező növénybe lépett egy kéktúrázó

Azt volt a szerencséje, hogy volt a csapatban egy orvos.

Július 19-én mérgező növénybe lépett egy túrázó nő az Országos Kéktúra Kőszeg-Tömörd szakaszán az 1699-es határkő környékén, 30 méterre az erdészeti úttól – értesült a vaol.hu.

A bőrrel érintkezés után hamarosan jelentkeztek a tünetek is: égési sérülésekhez hasonló súlyos bőrpír és piros, hólyagos kiütések. A nő szerencséje az volt, hogy orvossal túrázott, így az elsősegélyt még a helyszínen megkapta. Ezután a sürgősségi osztályra ment, ahonnan végül a bőrgyógyászatra irányították.

Valószínűleg kaukázusi medvetalp okozta a tüneteit. A nő bejelentette a gyomnövény vélhető jelenlétét a tömördi önkormányzatnál, az erdészetnél is, utóbbiak természetvédelmi őrt küldtek a területre, aki átfésülte a környéket és nem talált medvetalpat a területen, így egyelőre nem tisztázott, milyen növény okozhatta a tüneteit.

A nő a lap megkeresésére arról beszélt, a kijelölt túraösvény remekül karban volt tartva, neki nem kellett volna letérnie arról, illetve nem viselt a túrázáshoz ajánlott hosszúnadrágot sem, úgy fogalmazott: ezekkel elkerülhető lett volna a bőrsérülés. Majd két héttel az eset után is szemmel jól láthatóak a tünetek a bőrén, melyek napfény hatására nagyon hamar felerősödnek.

Az Őrségi Nemzeti Park szakembere az eset óta történt terepbejárás során megállapította, a kaukázusi medvetalp nem fordul elő a kiránduló által jelzett helyszínen. Vas vármegyében csak Vép és Bozzai térségében, a Kozár–Borzó-patak mentén élnek állományai, amelyeket rendszeresen igyekeznek visszaszorítani.

Egy bőrgyógyászb szakember szerint a túrázó lábán a bőrgyulladást valószínűleg a pasztinák (Pastinaca sativa) érintése és a napsütés együttes hatása idézhette elő, de hasonló gondokat okozhat például a kerti ruta (Ruta graveolens), a szobai kankalin (Primula obconica), vagy a szömörcefajok (Rhus spp.) érintése is . Ezek napfény hatására bomló furanokumarinokat tartalmaznak, a növény szőreinek érintése vagy kifolyó nedve – főleg, ha napfény is éri – komoly bőrgyulladást okozhat.

Iilyen esetekben rendkívül fontos, hogy a bőrfelületet azonnal szappannal lemossák és hűtsék, majd a bőr és a nyálkahártya gyógyulásának elősegítésére alkalmazható krémmel kezeljék, és haladéktalanul orvoshoz forduljanak. Kezelés hiányában a később létrejövő bíborszínű vagy fekete hegek évekig megmaradhatnak.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×