eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
House  on calculator. Home interest rates calculation. planning savings money to buy a home. mortgage and real estate investment.
Nyitókép: Ta Nu/Getty Images

Újabb 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette az alapkamatot a Monetáris Tanács - a nap hírei

Az uniós kifizetések blokkolásával fenyegette meg Ukrajnát a magyar külügyminiszter a Lukoil-ügy miatt. Ismét meghosszabbítaná a kormány a bevándorlás miatti válsághelyzetet.

Újabb 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A múlt hónapban is ilyen mértékű kamatvágásról döntött a testület. A Nemzeti Bank indoklása szerint a dezinflációt övező kockázatok, a befektetői hangulat változékonysága, a meghatározó jegybankok várható kamatpolitikája óvatos és türelmes monetáris politikát tesz szükségessé. Az előrejelzések szerint az év végére 6,25 százalékra mérséklődhet a ráta, ami azt jelenti, hogy a mai után még két, hasonló mértékű kamatvágás valószínű.

A közeljövőben túlzott-deficit eljárás indul az Európai Bizottság döntése alapján 7 tagországgal, köztük Magyarországgal szemben – erősítette a Pénzügyminisztérium az atv.hu kérdésére. A tárca azt is közölte: nem kell azonnali intézkedésekkel reagálni az eljárásra, a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni. Hangsúlyozzák, hogy a Magyarországon meghozott döntések alapján a hiány 2026-ra 3 százalék alatt lesz.

Összehívta a magyar ellátásbiztonsági munkacsoportot a Lukoil-szállítások ukrán leállítása miatt az Energiaügyi Minisztérium. A tárca közleménye szerint az érintett vállalatok, szakmai szervezetek bevonásával áttekintették az eddig megtett és lehetséges további lépéseket. A Lukoil a múlt hét óta nem szállíthat olajat Ukrajnán keresztül, miután egy ukrán elnöki rendelet a háború miatt szigorította a vállalat elleni szankciókat.

Magyarország addig blokkolja az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter az atv-nek. Szijjártó Péter kiemelte, az Európai Unió és Ukrajna társulási megállapodása kimondja, hogy Ukrajna nem szakíthatja meg energiahordozók tranzitját Ukrajnán keresztül európai uniós tagállamok felé. Mivel megtették, ezzel Magyarország és Szlovákia energiaellátását is veszélybe sodorták.

Ismét meghosszabbítaná a kormány a bevándorlás miatti válsághelyzetet. A kormány honlapjára feltöltött rendelet-tervezet szerint, hat hónappal, 2025. március 7-ig hosszabbítanák meg a Magyarország egész területére elrendelt, de szeptember 6-án lejáró tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A hvg.hu felhívja a figyelmet arra, hogy ha megtörténik a hosszabbítás, akkor továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre Magyarországon: az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet.

A Tisza párt három képviselője kapott alelnöki helyet az Európai Parlament ma megalakult szakbizottságaiban. A legnépesebb EP-frakcióban, a néppártiban helyet foglaló Tisza párt elnöke, Magyar Péter az alkotmányügyi szakbizottságban lett alelnök. Kulja András a környezetvédelemmel, közegészségüggyel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó bizottság-, míg Gerzsenyi Gabriella a regionális fejlesztésért felelős testület egyik alelnöki helyét szerezte meg. A Fidesszel megalakult Patrióták Európáért a súlya alapján a közlekedési és a kulturális bizottság elnökségére tartott igényt, de az néppárti, a kulturális pedig zöld vezetőt kapott.

Összegyűjtötte a delegáltak többségének támogatását a jelöltséghez Kamala Harris, és ezzel gyakorlatilag mostanra biztossá vált, hogy a jelenlegi alelnök lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje a november 5-i ameikai választáson. Az AP hírügynökség összesítése szerint Kamala Harris legalább 2579 küldött támogatásást szerezte meg, a jelöltség elnyeréséhez minimum 1976 delegált szavazatára van szükség. Eközben kampánya már az első napon több mint nyolcvanmillió dollárt gyűjtött össze, ami rekordnak számít.

Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Donald Trump elleni merénylet miatt. Kimberly Cheatle az előző napi törvényhozási meghallgatáson elismerte, hogy az általa irányított szervezet hibázott, amikor nem volt képes megakadályozni a július 13-i támadást. Azt mondta, hogy a rendezvényt biztosító ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták egy gyanús személyről, a tetőt pedig, ahol a fegyveres rejtőzött korábban biztonsági kockázatként értékelték.

Biztossá vált, hogy az Axiom Space missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta: Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsátják fel a világűrbe. Ferencz Orsolya megerősítette: a magyar kutatóűrhajós 14 napot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol tudományos kísérletek elvégzése lesz a feladata.

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet az Etna vulkán kitörése miatt ma hamueső temetett be. Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet reggel magas szintű készültséget rendelt el, majd azt később közepes fokozatúra csökkentette. A belföldi és külföldi repülőjáratokat Palermóba és Trapaniba irányították át. A sziget légi közlekedésében azonban fennakadással kell számolni.

Megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja vasárnap. Az unió klímaszolgálatának előzetes elemzése alapján július 21-én 17 egész 9 század Celsius fok volt a Földünk átlaghőmérséklete, ami egy század fokkal magasabb, mint a 2023. július 6-án mért átlagérték.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×