eur:
390.14
usd:
359.42
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
European flags in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium. ( Motion Blurred on flags)
Nyitókép: iantfoto/Getty Images

Megválasztották az EP szakbizottsági elnökeit és alelnökeit, ismét kiszorították a Patriótákat

Megválasztották kedden az Európai Parlament szakbizottságainak elnökeit és alelnökeit, a magyar EP-képviselők közül a Tisza Párt három tagja kapott bizottsági alelnöki tisztséget. A Patrióták jelöltjeit ismét kiszorították a pozíciókból.

Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint az Európai Néppárt (EPP) frakció soraiban politizáló Tisza Párt soraiból Kulja András Tivadar a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) negyedik alelnöke, Gerzsenyi Gabriella a Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) első alelnöke, Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke pedig az Alkotmányügyi Bizottság (AFCO) negyedik alelnöke lett.

Az EP Eljárási szabályzata alapján az Elnökök Értekezlete javaslata alapján a plenáris tanácskozás határozza meg az egyes bizottságok alelnökeinek a számát. A parlament sokszínűségének minden bizottság elnökségének összetételében tükröződnie kell, a nemek közötti egyensúlynak is érvényesülnie kell, illetve nem származhat valamennyi elnökségi tag ugyanabból a tagállamból - olvasható a közleményben.

Gál Kinga: az Európai Parlamentben csak a háborúpártiak kerülhetnek pozícióba

Az Európai Parlamentben (EP) csak a háborúpártiak kerülhetnek pozícióba - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke Brüsszelben kedden.

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy a fősodratú balliberális pártok az Európai Néppárt vezetésével szégyenteljes politikai paktumot kötöttek annak megakadályozására, hogy a Patrióták Európáért frakció megkapja az Európai Parlament szabályai szerint neki járó bizottsági pozíciókat - mondta a politikus.

A Patrióták Európáért frakció nem fogadja el a szégyenteljes paktumot, és minden rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget igénybe fog venni jogainak érvényesítésére - hangsúlyozta a fideszes politikus.

Azzal összefüggésben, hogy az Európai Parlament szakbizottságai kedden választották meg elnökeiket és a négy-négy alelnököt, Gál Kinga hangsúlyozta: a fősodratú pártok megszegik az EP szabályait, szembe mennek a jogállamisággal, a demokráciával és semmibe veszik európai választók millióinak akaratát. Szégyenletes, hogy kitiltották a patriótákat a szakbizottsági tisztségekből - jelentette ki Gál Kinga. A látottak egyértelműen mutatják, hogy az EP balliberális erői nem hajlandók elfogadni a demokratikus választási eredményeket, és nem tudják elfogadni, hogy a Patrióták Európáért a harmadik legnagyobb csoport az Európai Parlamentben - emelte ki.

A politikus közölte, az EP Külügyi Bizottság (AFET) az EP saját, a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó szabályát megszegve az Európai Néppárt (EPP) férfijelöltjét indította a patrióták ellen az egyik alelnöki pozícióért. Csak azért, hogy ne a Patrióták Európáért frakció politikusai jussanak pozícióhoz, megsértették az Európai Parlament szabályait, a jogállamiságot, a demokráciát, sőt a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó szabályaikat is - hívta fel a figyelmet. Ez azt bizonyítja, hogy a háborúpárti balliberálisok csak akkor törődnek a jogállamisággal és a demokráciával, ha az a saját hatalmi érdekeiket szolgálja - jelentette ki Gál Kinga, majd hozzátette: ez a választási eredmények tagadása, és megkérdőjelezi azok legitimitását. Az Európai Parlament politikai frakcióinak többsége, a háborúpárti balliberális oldal, valamint az Európai Néppárt ennél mélyebbre nem süllyedhet - hangsúlyozta.

A Patrióták Európáért meg foga mutatni, hogy változásra van szükség az Európai Parlamentben, és azt, hogy a hatalom megőrzésére irányuló, elvtelen paktumok sorozata, a demokrácia és jogállamiság ellenes lépések nem lehetnek hosszútávon működőképesek - tette hozzá Gál Kinga.

Deutsch Tamás: erőből tudnak csak fellépni a Patrióták ellen

Az Európai Parlament háborúpárti többsége, a baloldali blokk, a patrióta, szuverenista, nemzeti elkötelezettségű európai parlamenti képviselőcsoportokkal, köztük leginkább a Patrióták Európáért frakcióval szemben csak a nyers hatalomvágyat tudja érvényesíteni, csak erőből tud fellépni - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Brüsszelben kedden.

Elmondta: ismét az Európai Parlament baloldali blokkjának nyers és kendőzetlen hataloméhsége érvényesült azzal, hogy semmibe véve az írott európai jogszabályokat, a Patrióták Európáért nevű frakciónak járó elnöki és alelnöki tisztségekre sehol nem választották meg a frakció jelöltjeit.

Olyan politikai alkut kötött egymással az Európai Parlament kommunista, zöld, liberális, szociáldemokrata és néppárti frakciója, amely semmibe veszi az írott európai jogszabályokat. Az eddig megalakult valamennyi szakbizottság esetében olyan döntéseket hoztak, amelyek alapján a számarány szerint a Patrióták Európáért nevű frakciónak járó elnöki és alelnöki tisztségekre sehol nem választották meg a - szavai szerint - kiváló, felkészült, a pozíció, a tisztség betöltésére minden szempontból alkalmas patrióta jelölteket.

A politikus szomorúnak nevezte, hogy "ebben a politikai paktumra épülő hatalmi rablásban" a Tisza Párt is aktívan részt vett. Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottságában a Patrióták Európáért frakciónak járó alelnöki tisztséget az Európai Néppárt "úgy lopta el, úgy rabolta el" a patrióta frakciótól, hogy ezt az alelnöki tisztséget a Tisza Párt egyik európai parlamenti képviselője foglalta el - hívta fel a figyelmet.

"Ez is mutatja, milyen mélységes elkötelezettsége is van a Tisza Pártnak az európai jogszabályok, a demokratikus alapelvek betartása iránt" - fogalmazott.

Deutsch Tamás kitért arra is, hogy Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció első alelnöke nem kapta meg az EP Külügyi Bizottsága (AFET) negyedik alelnöki pozícióját.

"Amikor nem marad más, mint a nyers és kendőzetlen hatalomvágy, a globalista erők, az Európai Parlament háborúpárti többsége, a baloldali blokk a komoly támogatással bíró politikai versenytársakkal, a patrióta, szuverenista, nemzeti elkötelezettségű európai parlamenti képviselőcsoportokkal, köztük leginkább a Patrióták Európáért frakcióval szemben csak a nyers hatalomvágyat tudja érvényesíteni, csak erőből tud fellépni" - fogalmazott.

Minden eszközzel el akarják lehetetleníteni azt, hogy az európai választópolgárok európai parlamenti választáson kinyilvánított akarata érvényesülni tudjon az Európai Parlament működésében, ami uniós jogszabályt és a demokrácia alapelveit is sérti - tette hozzá nyilatkozatában Deutsch Tamás.

Címlapról ajánljuk
A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 23. 18:56
×
×
×
×