eur:
389.76
usd:
357.86
bux:
0
2024. július 23. kedd Lenke
Résztvevők egy csónakban a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyen Révfülöp közelében 2021. október 6-án. A versenyt idén az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében rendezik meg a Balaton körül október 1-9. között.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Borzasztó a helyzet a Balatonon, nagy bajban a horgászok

A csónakkikötőhelyek többszörösére lenne igény a Balatonnál, miközben a horgászatra alkalmas szabad partszakaszok száma folyamatosan csökken.

Múlt pénteken adták át Balatonudvari csónakkikötőjét, amely mintegy 100 millió forint ráfordítással újult meg. A csónakkikötők létesítése, bővítése azért is kulcskérdés, mert a horgászturizmust leginkább korlátozó tényező a horgászatra alkalmas szabad partszakaszok csökkenő száma. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az economx.hu megkeresésére azt közölte, hogy pontos statisztika nincsen arról, hány csónak található a tavon jelenleg. 4159 darab éves csónakos területi jegyet adtak el a horgászoknak a tavalyi évben, illetve további 4936 darab csónakos időszaki területi jegyet (ezek 24 és 72 órás, valamint 10 napos jegyek).

A társaság becslése szerint csaknem ötezer csónak lehet a Balatonon, amelyekkel rendszeresen vagy alkalomszerűen horgásznak, ezért az engedélyes csónakkikötőhelyek többszörösére lenne igény.

Németh Zsolt, a Balatonudvari Öböl Csónakos Egyesület elnöke közölte, vitorláskikötőben állhat csónak is, csakhogy ezért olyan árat kérnek, amely megegyezik a vitorláshelyekért kért díjakkal, ami évi több százezer forintos terhet jelentene. Az elnök szerint a jelenlegi, részben nyugdíjas csónakos/horgászközösség túlnyomó része ezt nem tudja megfizetni, és ezért kiszorul a kikötőkből.

Kővári Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének (BHSZ) elnökhelyettese a portálnak arról beszélt, hogy a horgászturizmushoz hozzátartozik a Balatonhoz való hozzáférés is, aminek lehetősége nagyon beszűkült, mert a partokat lezárták, a rendszerváltás után a vállalati, szakszervezeti, állami területek magánkézbe kerültek, a horgászokat pedig előbb-utóbb mindenhonnan kiszorították, mivel a vitorlás sokkal nagyobb hasznot hoz, mint egy csónakkikötő.

A BHSZ szerint a Balatonra hat darab 300-400 férőhelyes csónakkikötőre lenne szükség, hasonlókra, mint a Velencei-tónál. A keleti medencében kettő, a nyugati medencében pedig négyre lenne szükség arányosan elhelyezve. Kővári Tibor szerint rendet kelleni tenni már a Balatonon, amihez nagy összefogásra lenne szükség a MOHOSZ, a halgazdálkodás, az önkormányzatok, a Balaton Fejlesztési Tanács és a horgászok között, ebben az esetben lehetne kialakítani a megfelelő mennyiségű csónakkikötőt.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×