eur:
395.84
usd:
369.22
bux:
72001.17
2024. július 2. kedd Ottó
A jégeső után maradt jégdarabokat lapátolják a Békés megyei Gádoroson 2020. február 11-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Ha ezt eltalálja a meteorológia, akkor megemlegetjük a hétfői napot

Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a délnyugati és az északkeleti országrészekben hétfőn - figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

A veszélyjelzés szerint Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt a hét vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Az ország többi vármegyéjére - Csongrád-Csanád és Békés vármegye kivételével - elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfő éjfélig zivatar kialakulásának veszélye miatt. Csongrád-Csanád és Békés vármegyében viszont hétfőn a középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, emiatt magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a két vármegyében.

Az előrejelzés szerint vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége.

Kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén alakulhatnak ki zivatarok, majd a középső országrészben, a főváros térségében, illetve éjféltől egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában és az Észak-Alföldön. Zivatarok környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és néhol jégeső fordulhat elő.

Hétfőn a déli óráktól elsősorban a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, és néhol heves zivatar is előfordulhat. Az ország többi részén kisebb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok.

A zivatarokat általában viharos szél,

a hevesebb viharokat óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti.

Hétfőn az éjszaka első felében még előfordulhatnak zivatarok, amelyek lecsengése csak hajnaltól várható.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

Feladta a minden közgazdasági racionalitást mellőző kísérletét Erdoğan török elnök, amely szerint a magas infláció ellen alacsony kamatokkal lehet harcolni. Újraválasztása után egykori Wall Street-i bankárokat ültetett a jegybank és a pénzügyminisztérum élére, és szabad kezet adott nekik a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítására. A gazdaságpolitika döntéshozói nagy lendülettel álltak munkába, és a piac ezt látványosan díjazza. Ám az is látszik, hogy a bizalom nem állt helyre a török vezetés kapcsán, a kockázatokat nem is szabad alábecsülni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×