eur:
395.09
usd:
369.19
bux:
71911.39
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Új szabály: így módosítható a nyugdíjelőleg összege

Sokaknak nyugdíjigényük benyújtása után először nyugdíjelőleget állapítanak meg. 2024-ben új lehetőség jelent meg a nyugdíj igénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél.

Minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíjelőleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig. Ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik sokszor nem egyszerű folyamat – írja az ado.hu.

A nyugdíjtörvény szerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylőnak előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.

A nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Ez a változás a nyugdíjelőleg szerepét, rendeltetését nem befolyásolja, az eljárás jogi természetét érinti.

A nyugdíjtörvény 2024. január 1-jétől hatályba lépett módosítása új lehetőséget jelent a nyugdíjigénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíjügyeknél. Az új rendelkezés szerint ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg összegének módosítását.

A módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíj előleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapíthatóságáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat. A nyugdíj végleges összegének megállapításakor ugyanis a nyugellátás összegébe a folyósított előleg összegét be kell számítani, így a korábbi adatok alapján megállapított előleg összeg a további adatok alapján kevesebb lehet, ami az előleg módosításkor a későbbi különbözet nagyságrendjét javíthatja.

Amint valamennyi adat rendelkezésre áll a nyugdíj összegének végleges kiszámításához, haladéktalanul sor kerül az erről szóló határozat kiadására.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 16:26
×
×
×
×