eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (Hungarian Scientific Panel on Climate Change, HuPCC) alelnöke beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál fenntarthatósági konferenciáján Budapesten 2022. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ürge-Vorsatz Diána: a melegedés megállításához nullára kell redukálni a kibocsátást

A globális felmelegedés példátlan ütemben gyorsul, ahogy közeledünk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott céldátumhoz – írja az AFP. Erre ötven vezető tudós figyelmeztetett egy szaklapban megjelent tanulmányukban. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke szerint messze vagyunk attól, hogy megszüntessük a problémát, viszont úgy tűnik, hogy ráléptünk a megoldás útjára.

Nem látványos a változás, de ijesztő, hogy körülbelül negyed fokot melegszik az éghajlat minden egyes évtizedben – mondta Ürge-Vorsatz Diána az InfoRádióban. A klímakutató kiemelte, hogy egyetlen fokos melegedésnek is olyan komoly következményei lehetnek, mint a viharkárok. Hozzátette, hogy a szélsőséges időjárási események nem feltétlenül az éghajlatváltozás következményei, de a tanulmány arra is rámutat, hogy az okozott károk mértéke nagyobb, mint korábban bármikor.

A 2015-ös párizsi megállapodás alapján a kormányok azt vállalták, hogy a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest jóval két Celsius-fok alatt tartják, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az emelkedés mindössze másfél fokos legyen.

A szakértő a legfrissebb adatokat elemezve kiemelte, hogy tavaly fordult elő először, hogy a változás már meghaladta az 1,3 fokot.

"Aki már nagyon sokat hallgatja az ezzel kapcsolatban a híreket, egy kicsit elbizonytalanodik, hiszen a sajtó tele volt azzal, hogy már túlléptük a másfél fokot, sőt az előző 12 hónap átlaga már 1,62 fok volt. Viszont ha a hosszú távú átlagokat nézzük, azért voltunk megnyugodva, mert tudtuk, hogy amit a sajtó fölkapott, az nem egészen úgy van, még nem veszett el a párizsi cél. De már vészesen közel van, kevesebb mint egy évtizeden belül túllépjük ezt a határt" – mondta az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke.

A szakértő szerint nagy előrelépés, hogy jelentősen csökkent a légszennyezés, de ennek a hűtő hatása éppen csak akkora, mint a szén-dioxid-kibocsátás által okozott melegedés.

"Az előzetes számítások szerint csökken a kibocsátás növekedése. Összességében azt látjuk, hogy elégtelen az ugyan, amit csinálunk, még nagyon messze vagyunk attól, hogy megszüntessük ezt a problémát, viszont úgy tűnik, hogy ráléptünk a megoldás útjára" – mondta Ürge-Vorsatz Diána, és hozzátette, hogy számos szakember szerint rövid időn belül tetőzhet a szén-dioxid-kibocsátás mértéke, és megkezdődhet a csökkenés is, de ahhoz, hogy a melegedés megszűnjön, gyakorlatilag nullára kell redukálni a kibocsátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Félelmetes a "jóslat" a légi közlekedésről

A légi utasforgalom megkétszereződésére számít 2043-ig a világ légitársaságait tömörítő a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×