eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Hattyúk a Balatonban, a siófoki Krúdy sétánynál 2024. március 28-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Szakértő: az ember komoly veszélyt jelent a Balatonra

Sok szennyeződés kerül Balatonba az emberről és az emberből – mutatta ki a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, amely a napokban konferenciát is szentelt a témának.

"Sokféle humán eredetű szennyeződés van a tóban" – mondta az InfoRádióban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese. Pirger Zsolt szerint ezek többségében gyógyszermaradványok, UV-szűrő vegyületek, mikroműanyagok. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezek mennyisége semmivel sem több, mint bármely más európai ország folyóiban vagy tavaiban.

A kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy létező probléma, ami ellen tenni is kell, mindenekelőtt meg kell tanulnunk az élővizeink, így a Balaton megóvását.

"Az odahaza feleslegessé vált, lejárt gyógyszereinket például ne húzzuk le a vécén, mert az ezekben lévő vegyületek még a víz tisztása után is visszajutnak a folyóinkba, tavainkba. Ehelyett a gyógyszereket vigyük vissza a patikába, ahol visszaveszik" – hangsúlyozta Priger Zsolt.

A szakember szerint a gyógyszerekből a Balatonba kerülő vegyületek elsősorban nem az emberre, hanem a tó élővilágra veszélyesek.

Az algák, kagylók vagy halak folyamatosan kapják a szennyezést, például a fogamzásgátló hormonszármazékokat vagy az UV-szűrő vegyületeket, amelyek ezeknek az élőlényeknek a hormonrendszerét fogják befolyásolni, módosítják a szaporodási folyamataikat. "Ez pedig akár azt is eredményezheti, hogy a tóban megváltozhat egy adott populációnak a biodiverzitása, a biológiai sokfélesége" – tette hozzá.

"Az emberekről a naptejjel kerülhetnek az élővilágra ártalmas anyagok a Balatonba, az emberekből pedig izzadsággal és vizelettel" – mondta Pirger Zsolt.

A konferencián elhangzottakról, például arról, hogy glifozát és egy betiltott gyomirtó maradványait, kullancsölő szereket és még mi mást találtak a tó vizében, itt írtunk. A kutatók hangsúlyozták: a tónál az ivóvízzel bevitt szerves mikroszennyezők egészségkockázata elhanyagolható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×