eur:
396.47
usd:
370.33
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Olaf Scholz kancellár (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Berlinben 2024. június 21-én.
Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Olaf Scholz kancellár (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Berlinben 2024. június 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar uniós programról is tárgyalt Orbán Viktor és a német kancellár - a nap hírei

A gazdasági együttműködésről és a magyar uniós programról tárgyalt Berlinben Orbán Viktor kormányfő és a német kancellár. Áprilisban 9 és fél százalékkal nőtt a reálkereset éves összevetésben. A héten szombaton is emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

A gazdasági kapcsolatok további erősítésében állapodott meg Berlinben a magyar kormányfő és a német kancellár. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja. Hozzátette, a német cégek Magyarországon 250-300 ezer embernek adnak munkát, elsősorban az autóiparban. Azt is közölte: Magyarországnak kiemelt szerepe van a német ipar működésében, Magyarország pedig munkahelyeket, gazdasági növekedést és adóbevételeket remél. Azt is hangsúlyozta: a magyar uniós elnökség kiemelt célja a demográfiai helyzet javítása Európában.

Magyarország továbbra is kész biztosítani a német autógyártók és a keleti beszállítóik közötti zavartalan együttműködést - hangsúlyozta Berlinben a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Német Autóipari Szövetség ügyvezető igazgatójával, illetve az Audi berlini képviseletvezetőjével tartott tárgyalásai után hangsúlyozta: az uniós elnökség idején Magyarország szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság tegye lehetővé a kölcsönös előnyöket hozó kelet-nyugati együttműködés fenntartását.

A magyar uniós elnökség az EU versenyképességének helyreállításán fog dolgozni. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után Luxemburgban azt mondta: Magyarország támogatja az uniós országok közötti adóügyi együttműködés erősítését, miközben elutasítja a blokkosodást szorgalmazó törekvéseket. Varga Mihály arról is beszélt: az uniós helyreállítási források kifizetése lassú és az elmúlt években politikai zsarolások tárgyává is tették.

A bruttó átlagkereset 645 ezer 300 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 ezer forint volt áprilisban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó kereset mediánértéke 516 ezer, a nettó mediánértéke 357 ezer 900 forintot ért el. A nemzetgazdasági tárca az adatokat úgy kommentálta: már 8 hónapja emelkednek a reálbérek.

Továbbra is alacsonyabb a hazai üzemanyagok ára a szomszédos országok átlagánál a KSH legutóbbi statisztikája alapján. A 95-ös benzin átlagára 595 forint volt, azaz 14 forinttal olcsóbb, a szomszédos országokban tapasztalt 609 forintos átlagárnál. A dízel heti átlagos ára Magyarországon 607 forint volt, ami 1 forinttal kevesebb, mint a szomszédos országok 608 forintos átlagára.

A héten szombaton is emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd - írja a holtankoljak.hu. A benzin literenkénti ára 4 forinttal, míg a gázolaj ára 5 forinttal emelkedik. Ezzel a 95-ös benzin ára 606, míg a dízelé 627 forint lesz. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt 9 napban 5 alkalommal változott az üzemanyagok ára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint félremagyarázás és hazugság, hogy Magyarország Európa legszegényebb országa. A napokban jelent meg az Eurostat friss adatközlése, amely szerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. A tárca az adatokkal összefüggésben azt közölte: a magyar családok nem elköltik a jövedelmüket, hanem megtakarítják.

A magyarok 45 százaléka nem tudja biztosítani a szűkös megélhetéshez szükséges anyagi feltételeket – derül ki az Egyensúly Intézet friss kutatásából. A májusi adatok alapján jelenleg a válaszadók 2 százalékának nincs bevétele, miközben 43 százalékuk havonta nettó 250 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodhat. Az úgynevezett Szegénységkutatás szerint a lakosság jelentős részének egy 100 ezer forintos váratlan kiadás is felborítaná az életét.

Több mint 41 milliárd forint értékben születtek öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések. A támogatói okiratokat az érintett gazdák hamarosan megkapják. Nagy István agrárminiszter azt mondta: a tárca több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében lát lehetőséget Oroszország részvételére egy második globális békecsúcson az ukrán külügyminiszter. Dmitro Kuleba egy tévéműsorban kijelentette, hogy Kijev nem keres közvetlen kapcsolatot Moszkvával, de a gabonamegállapodásról szóló tárgyalásokról nagyon jó tapasztalatai vannak.

Moszkva NATO-tagokkal is kész tárgyalni az eurázsiai biztonságról -mondta az orosz elnök. Vlagyimir Putyin erről az orosz fővárosban beszélt, amikor tisztiiskolák végzőseivel találkozott. Az orosz elnök múlt pénteken a moszkvai külügyminisztériumban időszerűnek nevezte a kollektív biztonság garanciáinak megvitatását Eurázsiában.

Szöul bekérette az orosz nagykövetet Észak-Korea és Oroszország katonai megállapodása miatt. Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán tartott találkozóján megegyezett abban: ha országaik közül valamelyiket támadás éri, azonnali katonai segítséget nyújtanak egymásnak.

Az Egyesült Államokban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva betiltották az orosz víruskereső szoftvereket gyártó Kaspersky-eszközök értékesítését. A Kaspersky szóvivője azt mondta: az amerikai kereskedelmi minisztérium a jelenlegi geopolitikai légkör alapján hozta meg döntését. A Kreml a tisztességtelen verseny megnyilvánulásának tartja a döntést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×