eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én. A határátkelőnél 2020. január 28-án hajnalban migránsok nagyobb csoportja próbált a kerítést megrongálva magyar területre jutni a szerb oldalról.
Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Szakértő: Magyarország kezdeményezheti, hogy az uniós bírságba számítsák be a határvédelem költségeit

A határvédelemre költött magyar forrásokat beleszámíthatja az Európai Unió abba a napi egymillió eurós büntetésbe, amelyet az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján Magyarországnak kellene befizetnie a tranzitzónák 2015-ös üzemeltetése és a migrációellenes politika miatt. Ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója mondta az InfoRádióban.

Petri Bernadett szerint Magyarország kérhetné ennek az összegnek a beszámítását. "Észszerű lehetőségként adódna a közös határvédelemre kiadott tétel, ami visszamenőleg csaknem 750 milliárd forintot tesz ki. Elgondolkodtató lehetőség, hogy ezt beszámítsa Magyarország a büntetésbe" – tette hozzá.

A kutató úgy véli, technikailag az is elképzelhető, hogy az Európai Unió a Magyarországnak járó, de még ki nem fizetett támogatásokból vonja le a büntetés összegét. "Akár arról is szó lehet, hogy azokba, az Alapjogi Chartával összefüggésben felfüggesztett tételekre számítsák bele, amelyeket még nem fizettek ki Magyarországnak. Másrészt azon belül is lehet mozgástér, hogy melyik visszatartott tételből vonják le. Nekünk persze az lenne a legjobb, ha a határvédelemre költött forrásokat számítanák bele a büntetésbe.

Még az is lehet, hogy ennek érdekében a kormány akár egy önálló eljárást indítson

– tette hozzá.

Petri Bernadett szerint a magyar kormány a rendkívüli jogorvoslat lehetőségét kihasználva, akár azt is elérheti, hogy csökkenjen a büntetés összege, ami késleltetheti a kifizetés megkezdését. Egy másik eljárásban Lengyelországnak ez sikerült – emlékeztetett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégiai Kutatóintézetének kutatója.

Az új Európai Bizottság és Magyarország viszonyáról hallhat részleteket az alábbi beszélgetésben is:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×