eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A Szemp Air Kft. repülőgépe biológiai szúnyoggyérítést végez Szolnok határában 2023. április 12-én. A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Csapkodhatjuk a térdünket, mégsem lesz vicces, ami az árhullám után jön

A Duna árhulláma nagy kiterjedésben szúnyoginváziót vonz magához, akkorát, hogy az ellen igen nehéz is lenne védekezni, gyakorlatilag lehetetlen. A baj mérséklésére tehetünk kísérletet.

A Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyogtenyészőhelyet hagy maga után, így megelőzésként biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen a folyó mentén - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint

  1. először földi biológiai gyérítési módszert alkalmaznak a természetvédelmi oltalom alatt nem álló ártéri területeken.
  2. Ezt követően a növényzettel fedett területen a levegőből, granulátum formában juttatják ki a lárvákat elpusztító biológiai készítményt.

Azt írták, a biológiai szúnyoggyérítéskor a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban

kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el,

minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan. Ugyanakkor természetvédelmi területeken ez a módszer is csak korlátozott mértékben, külön engedély alapján végezhető.

Kifejlett szúnyogok elleni permetezést ezen a héten Sopronban és környékén, Debrecenben és Miskolcon végeznek - ismertette a szóvivő.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a melegben a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ezért is különösen fontos hetente többször kiönteni a kertben és az erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt vizet - fűzte hozzá a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×