eur:
395.85
usd:
369.58
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) EP-listavezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a Roude Leiw állóhajón 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Török Gábor a vasárnapi választás öt tanulságáról: új időszámítás kezdődött

A politikai elemző a Facebook-oldalán vont le következtetéseket a európai parlamenti és önkormányzati választás eredményéből, szerinte ennek a választásnak az egész Fidesz-világra komoly következményei lesznek.

Török Gábor öt pontban elemezte a vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választást.

Az első megállapítása szerint a 2010 utáni magyar politikában "rendszerhibának" látszik az EP-választás: "a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt országos választáson, miközben „nemfideszes” párt egyedül indulva 2006 óta nem szerepelt ilyen eredményesen. Új helyzet van, amely minden bizonnyal új utakra viszi, ösztönzi vagy kényszeríti a politikai szereplőket."

A második következtetése, hogy a választásnak sok kis győztese és vesztese van, de csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett: a Tisza Párt. A most elért eredmény szerinte a magyar politika Fidesz utáni legerősebb szereplőjévé tette Magyar Péter pártját. "A magyar politikában ezzel a választással új időszámítás kezdődött: a Fidesznek és a 2024 előtti ellenzéknek egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell megküzdenie a 2026-ig terjedő időszakban, miközben a Tisza a legerősebb ellenzéki pártként – majdnem egy ligában a Fidesszel – építkezhet tovább" – írta a politikai elemző.

Harmadikként kitért arra, hogy a Fidesz számára nem jelent totális kudarcot a mostani választás, de a várakozásokat alulmúló EP-eredmény és különösen a Tisza Párt példátlan felemelkedése komoly problémákat jelez és egyben okoz is, különösen úgy, hogy a Fidesz szinte egy parlamenti kampányt folytatott, erőforrásokban és terepmunkában is.Török Gábor szerint a Fidesznek azt is át kell gondolnia, hogy vajon a szokatlanul negatív és egyetlen témára egyszerűsített kampány jó döntés volt-e, és hogy a fővárosi visszaléptetés milyen üzenetet küldött a saját szavazóinak.

Az önkormányzati választási eredmények szerinte nagyon hasonlítanak az öt évvel ezelőttiekre, még akkor is, ha fontos városok és egy-egy fővárosi kerület gazdát cserélt, miközben újra bebizonyosodott, hogy a regnáló polgármesterek a helyi választáson nagyon komoly előnnyel indulnak.

Végül azt is megállapítja, hogy az új magyar politika legérdekesebb inkubátorháza a Fővárosi Közgyűlés lesz, ahol olyan – téttel bíró – taktikázások várhatók, amelyekre nagyon régen volt példa idehaza.

Egy újabb posztban pedig arról ír, hogy miközben a Fidesz nagy sikeréről, újabb kétharmadáról beszélnek a nyilvánosságban, az a tapasztalata, hogy nincs egyetlen fideszes vezető, háttérember vagy gazdasági szereplő sem, aki hitelt adna most a sikerpropagandának. "A rendszer inkább látja kudarcnak a történteket, akkor is, ha a nyilvánosság előtt erről nem nagyon fognak beszélni. Mindez csak azért fontos most, mert a percepció hegyeket tud mozgatni vagy rombolni: ennek a választásnak az egész Fidesz-világra komoly következményei lesznek. Ha nem látjuk, akkor is. De szerintem majd látjuk" – írta Török Gábor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×