eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Students with arms raised in classroom
Nyitókép: Compassionate Eye Foundation/Rob/Getty Images

Két évfolyam kompetenciamérését nem közölték – itt a hivatalos válasz a PSZ észrevételére

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az Oktatási Hivatal nem hozza nyilvánosságra a 2023. májusi digitális kompetenciamérés eredményeit a 4. és 5. osztályosoknál, és a hivatal ezt megerősítette, és az okát is közölte.

A 2022/2023-as tanévben az Oktatási Hivatal a tanulók teljesítménymérésénél áttért a digitális kompetenciamérésre, hogy negyediktől a tizenegyedik évfolyamig legyen olyan felmérés, amely megmutatja, milyen alapkészségekkel rendelkeznek a diákok szövegértésből, matematikából, természettudományból és idegen nyelvből. A Pedagógusok Szakszervezete a napokban értesült arról, hogy az Oktatási Hivatal a 2023 májusában tartott digitális mérésből a negyedik és ötödik osztályosok eredményét nem hozza nyilvánosságra.

Totyik Tamás, a PSZ elnöke szerint ez több problémát is felvet. "Az egyik az, hogy az oktatásirányítás a digitális mérésekkel az egyes pedagógusok hozzáadott értékét tudják mérni, és ezt a teljesítményértékelésben is figyelembe veszik, de akkor itt hogy fogják figyelembe venni, amikor nem tudnak valid mérést végrehajtani egyes évfolyamokon?" – magyarázta az elnök, és azt is elmondta, hogy a másik gondjuk ezzel, hogy a felmérések miatt sok óra elmaradt, rengeteg pénzt is beleöltek, és így ez mind felesleges volt.

A PSZ elnöke szerint Európában példaértékű ez a kompetenciamérés, ezért is sajnálja, hogy mindezt rosszul valósították meg.

Indoklás

Az Oktatási Hivatal az InfoRádiónak küldött közleményében azt írja, hogy az alkalmazott teszteket finomították a 2023-2024-es mérések során ahhoz, hogy lehetőség legyen az eredmények közös képességskálán való visszajelzésére, amely lehetővé teszi az évfolyamok közötti összehasonlítást, mivel a 2022-2023-as kísérleti mérés esetén ezt nem lehetett teljes körűen megtenni, így a 2023-as mérés eredményei ezen a két évfolyamon nem kerülnek nyilvánosságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×