eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pexels

A világ tudományos elitében egy debreceni diák

Laskai Szilveszter innovatív megoldása a gazdaságban és az ökológia fejlesztésekben használható.

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter több ezer induló közül negyedik helyezést ért el a Los Angelesben megrendezett tudományos versenyek világbajnokságán (International Science and Engineering Fair) - közölte a Magyar Innovációs Szövetség.

A fiatal magyar gimnazista a szövetség által szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO) elért eredménye alapján kvalifikálta magát a nemzetközi versenyre.

Laskai Szilveszter "Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel" című pályázatával képviselte Magyarországot a versenyen. A szövetség tájékoztatása szerint az innovatív megoldás kiválóan alkalmazható mint általános célú frekvenciaváltó, energiasűrűsége 60 százalékkal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak.

A neves szakemberekből álló zsűri értékelése szerint a kifejlesztett SiC inverter mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz, egy megfelelő és adekvát választ adhat a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

A kedden zárult világbajnokságon mintegy 2000 diák versengett a világ 49 államának és 70 országának képviseletében. A magyar csapat tagja volt Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium diákja, az idei, 33. OTIO döntőse. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezette.

Címlapról ajánljuk

Semmelweis
Ez a legjobb magyar játékfilm

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Vadonatúj békejavaslat érkezett, kiverheti a biztosítékot Putyinnál egy új tervezet – Háborús híreink vasárnap

Tegnap Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy ki kell szélesíteni az ukrajnai békefolyamatban résztvevő országok körét, míg Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport nevében arra szólított fel, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben. Eközben az is kiderült, hogy az unió tagállamai egyelőre nem vesznek részt közvetlenül az 50 milliárd dolláros ukrajnai hitelben, amelyet a G7 csoport a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből finanszírozna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×