eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Budapest, 2022. június 9.A vizsgaellenőr egy autót ellenőriz a Magyar Autóklub Budaörsi úti műszaki vizsgaállomásán 2022. június 9-én. Lejár a koronavírus-járvány miatt meghirdetett moratórium, ezért a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt műszaki vizsgák már csak június 30-ig érvényesek.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Bajban azok az autósok, akiknek most kellene műszaki vizsgára vinni a kocsijukat

Bizonyos esetekben és helyeken akár két-három hetet is várniuk kell az autótulajdonosoknak a műszaki vizsgáztatásra – mondta az InfoRádióban a Magyar Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Testületének elnöke.

Még a Covid-veszélyhelyzet idején egy kormányrendeletben szabályozták azt, hogy nem kötelező műszaki vizsgára vinni a járműveket. Az intézkedés célja alapvetően az volt, hogy csökkentsék a személyes kontaktokat a koronavírus-járvány kellős közepén. A kedvezmény azokra az autókra vonatkozott, melyeknek a műszaki vizsgája 2020. március 11. és 2022. május 31. között járt le. Ez azt jelentette, hogy hiába járt le a vizsga érvényessége – a Covidra való tekintettel –, nem volt kötelező megújítani. 2022. június elsejétől pedig minden érintettnek hatvan nap állt a rendelkezésére, hogy pótolja a műszaki vizsgáztatást.

A Magyar Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Testületének (MVVSZ) elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentkezéseket illetően jelenleg „nem olyan súlyos a helyzet, mint két évvel ezelőtt”, amikor a szervezet először „még csak” 400 ezer érintett járműről szerzett tudomást, de később

egy belügyi nyilvántartás alapján kiderült, hogy egymillió gépjárműnek nem volt műszaki vizsgája.

„Akkor elindult a nagy roham” – jegyezte meg Temesvári Ferencné.

A mostani időszakot nem jellemzi ekkora túljelentkezés, de jelenleg is nagy az érdeklődés, az MVVSZ elnöke úgy értesült, hogy szinte majdnem az összes hazai vizsgálóállomás előjegyzésre dolgozik. A legnagyobb leterheltségről a közép-magyarországi régióból érkeztek hírek, ahol sok esetben akár két-három hetet is várni kell arra, hogy időpontot kapjanak az autótulajdonosok. Az országos átlagot nézve viszont

négy-öt nap alatt meg lehet oldani a járművek műszaki vizsgáztatását.

A vizsga hatósági ára 2006 óta nem változott, a személygépkocsik esetében továbbra is 16 290 forintot kell fizetni. Ugyanakkor Temesvári Ferencné kiemelte, hogy a független vizsgálóállomásokon egy előzetes átvizsgálás is része a hatósági műszaki vizsgának, ami azonban egy külön szolgáltatás, ennek a díja pedig változott az évek alatt, így érdemes tájékozódni.

Idősebb gépjárművek esetében viszont adott esetben nagyobb javításokra is szükség lehet, ami még tovább növelheti a költségeket. Az MVVSZ elnöke elmondta: a hatósági vizsga során fennáll a kockázata, hogy egy jármű azonnal „megbukhat”, a független vizsgálóállomásokon viszont előtte tüzetesen átvizsgálják a járműveket, és ha feltárnak valamilyen hibát vagy hibákat, akkor „nem bukik meg rögtön a jármű, hanem

vagy elküldik szerelőhöz, vagy az adott vizsgálóállomáson megtörténik a javítás”.

Természetesen utóbbi esetben plusz kiadásokkal kell számolni.

Temesvári Ferencné hozzátette: ha a műszaki vizsga még érvényes, de a vizsgálóállomás nem tud időpontot adni az autótulajdonosnak addig a napig, amikor lejár az előző műszaki, akkor a jogszabály szerint kap egy igazolást az érintett. „Ezzel kvázi meghosszabbodik az érvényességi idő addig az időpontig, amikor már tudja fogadni a járművet a vizsgálóállomás. Ezzel gyakorlatilag már megkezdődik az érintett autós járművének műszaki vizsgája, hiszen a kezében van egy hivatalos közigazgatási eljárási igazolás” – magyarázta a Magyar Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Testületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×