eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: MNB/Pénzcentrum

Csaknem 80 éves, felbecsülhetetlen értékű műkinccsel gazdagodott a Pénzmúzeum

A XX. századi magyar történelem egyik fontos írásos dokumentuma műtárgy státuszt kapott. A géppel írt papír és annak tartalma a jegybankhoz köthető jelentős banktörténeti emlék, ami hiánypótló adalék az Aranyvonat történetének teljes körű megismeréséhez – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Felbecsülhetetlen értékű műkinccsel gazdagodott a Pénzmúzeum. Az Aranyvonat dokumentum a Magyar Nemzeti Bankhoz köthető, jelentős banktörténeti emlék, melyet az MNB egykori főellenőrének, Tarnay Frigyesnek a leszármazottjai ajánlották fel és hoztak el személyesen az Egyesült Államokból Budapestre. A géppel írt papír és annak tartalma hiánypótló adalék az Aranyvonat történetének teljes körű megismeréséhez.

Az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója történeti áttekintésként az InfoRádióban elmondta: 1944-ben, a II. világháború vége felé a Magyar Nemzeti Bank dolgozói kimenekítették az ország teljes aranykészletét, aminek Ausztriában találtak biztonságos helyet.

A mintegy hatszáz ládányi, harminc tonna súlyú aranykészletet az Aranyvonaton szállították el, hogy hadizsákmányként nehogy a németek vagy a szovjetek kezére kerüljön.

Hergár Eszter hozzátette: az MNB vezetősége Ausztriába érve felvette a kapcsolatot az amerikai haderővel, melynek parancsnokát arra kérte, hogy a háború végéig őrizzék meg a vagyontárgyakat. Tarnay Frigyes, a Magyar Nemzeti Bank akkori főellenőre volt az, aki társával – élete kockáztatása árán – eljuttatta a kérvényt az amerikai katonai parancsnokságnak. Ezt a levelet kapta most meg a Pénzmúzeum.

A levél szövegét is Tarnay Frigyes írta, és ő volt a fő kezdeményezője annak, hogy biztonságos helyre kerüljön Magyarország teljes aranykészlete az 1940-es években. Az amerikaiak eleget tettek az 1945. május 2-án kelt levélben megfogalmazott kérésnek, majd 1946 augusztusában visszaszolgáltatták Magyarországnak a vagyontárgyakat és az aranykészletet, amely

fedezetként állhatott az 1946. augusztus 1-jén bevezetett új magyar forint mögött.

A menekítésben résztvevőknek – noha történelmi cselekedetet hajtottak végre – a számkivetettség jutott osztályrészül a II. világháború idején.

Az értékes dokumentum eddig az Egyesült Államokban élő Tarnay család birtokában volt. Tarnay Frigyes fia azonban nemrég megkereste a Magyar Nemzeti Bankot, hogy fel szeretné ajánlani a levelet a jegybanknak. Hergár Eszter hozzátette: ez a dokumentum nemcsak a Tarnay család számára nagyon értékes, hanem az idén százéves éves Magyar Nemzeti Bank történetének is egy fontos tárgyi emléke. A tárgyalások eredményeképpen Tarnay Frigyes Floridában élő fiai május 21-én, kedden ünnepélyes ceremónia keretében a Pénzmúzeumnak adományozták a szóban forgó levelet.

Az Aranyvonat dokumentumot a tervek szerint a Pénzmúzeum látogatói is megtekinthetik majd,

előtte azonban Hergár Eszter tájékoztatása szerint az állományvédelmi szempontoknak megfelelően megvizsgálják, és utána dől el, pontosan hogyan zajlik a restaurálás, illetve a levél kiállítótérbe való helyezése.

Ha a restaurátorok megállapítják, hogy javítani kell az eredeti dokumentum állapotán, akkor ez is megtörténik a szakemberek segítségével. Ha viszont nem lesz szükség restaurálásra, azonnal kiállítják a dokumentumot a Pénzmúzeumban. Már meg is van a helye, ugyanis az intézményben található egy, az Aranyvonat történetét felidéző múzeumrész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×