eur:
390.55
usd:
364.06
bux:
68173.31
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: 4ig

A régióban a 4iG Csoport mutatta be elsőként az 5.5G technológiát

A vállalat a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával közösen kutatja az 5G-hez képest akár tízszeres letöltési sebességre képes csúcstechnológiát.

Az új, úgy nevezett Extra Large Antenna Array (ELAA) antenna technológia jelentős előnye, hogy a 6 GHz-es sáv a már meglévő telephelyeken, bázisállomásokon is telepíthető a hálózati kapacitás ugrásszerű bővítésére, a 3,5 GHz-es lefedettséghez igazodva, új bázisállomás lokációk telepítése nélkül – ez a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi szempontból is fontos. A 6 GHz-es frekvencián működő 5.5G technológia által kínált sebességnek köszönhetően a lakossági felhasználók számára széles körben elérhetővé válhatnak a jövőben a különböző 3D vagy akár a nagy felbontású VR/AR alkalmazások. A vállalati felhasználás területén a technológiának köszönhetően új korszakba léphetnek az IoT, Ipar 4.0 megoldások és a felhőalkalmazások - áll a 4iG Csoport közleményében.

A 6 GHz-es mobilhálózati technológiát biztosító megoldás a Huawei Technologies eszközein futott, amely a jelenleg is népszerű, úgynevezett „mid-band” frekvenciatartományban helyezkedik el, továbbá nagy lefedettség mellett képes gigabites adatátviteli sebességre. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen telepített berendezések elsősorban kutatási célokat szolgálnak, hogy segítsék a jövő hálózati megoldásainak és szakembereinek szakmai fejlődését. Emellett, a 4iG nyugat-balkáni leányvállalatainak közreműködésével, a tesztidőszak a tiranai és podgoricai műszaki egyetemek kutatóinak szintén lehetőséget nyújt az új technológia megismerésére és tanulmányozására.

„A világújdonságnak számító 6 GHz-es mobiltechnológia tesztelése összhangban áll a 4iG Csoport innovációs terveivel és digitalizációs céljaival.” – mondta Zarándy Pál, a 4iG Csoport Mobil és 5G stratégiai igazgatója. „Az 5G technológiára váltás belépési pont az erős informatikai háttérrel rendelkező 4iG-nek, mivel az infrastrukturális háttér biztosítása mellett a legmodernebb adatátviteli megoldások kiaknázását is lehetővé teszi. A 4iG Csoport elhozta Magyarországra és Közép-Kelet-Európába a mobilkommunikáció fejlődésének következő szintjét, a 6 GHz-es 5.5G csúcstechnológiát.” – tette hozzá.

A 6 GHz-es új frekvenciasáv mobilhálózati felhasználását 2023. decemberében engedélyezték a hatóságok.

Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja elmondta: „A most bemutatott 6 GHz-es technológia egy fontos lépés az 5G víziókban korábban megfogalmazott célok szempontjából. Az ITU által elfogadott új frekvenciasáv segíti a fejlett, 5G alapú ipari alkalmazások kifejlesztését, az intelligens gyárak és “connected” gazdaság létrejöttét - áll a dokumentumban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a nap első felében, csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×