eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young driving instructor grading his female student on a driving test, using a checklist. Close-up.
Nyitókép: urbazon/Getty Images

Öt bója körül újul meg a KRESZ - részletek

És nem is csak a KRESZ, a közlekedéskultúra átfogó reformját ígéri a kormány, az önvezető járművek megjelenésére és a járművek műszaki követelményeire is tekintettel.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében megkezdi a KRESZ megújítását - olvasható a Portfolio cikkében a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatra hivatkozva.

A KRESZ-ben foglalt

  • magatartási szabályokon túl
  • a "humán tényezőt",
  • a szankciórendszert,
  • az infrastruktúrát és
  • a járműműszaki feltételrendszert

érintő jogszabályok átfogó felülvizsgálatával írják meg az új törvényt - közli a tárca.

Az öt pillér, amelyre a szabály "hídját" felépítik:

  1. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletet (KRESZ), valamint a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálata
  2. képzési, oktatási háttér, és a közlekedési kultúra fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata
  3. a közúti ellenőrzési tevékenység hatékonyabbá tétele
  4. a közútkezelési szabályrendszer felülvizsgálata
  5. a járművekkel szemben támasztott műszaki elvárások megújítása, az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeinek kialakítása.

A szaktárca és a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet másfél éve készült erre a megújítási munkára közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával, javaslatokat, tapasztalatokat gyűjtött, problémaköröket azonosított, így történhet meg az, hogy nem csupán a KRESZ lesz új.

A KRESZ megújítása során - mint a tárca ígéri - folytatódik a széles körű szakmai és társadalmi egyeztetés, a cél az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályozás kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek garantálása minden közlekedő számára, a szabályismeret és a szabálykövetés javítása, valamint a hazai közlekedési kultúra fejlesztése.

A javaslatcsomag minisztériumközi munka után jövő év március 31-re készül el.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×