eur:
390.73
usd:
366.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Balatonfenyves, 2020. július 21.Vihar érkezik a Balaton északi partjához Balatonfenyves felől fényképezve 2020. július 21-én este.
Nyitókép: MTI/Varga György

Így követheti online a hazai tavak viharjelzését

Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként kilencvenszer villannak fel, ilyenkor tilos a vízben tartózkodni – mondta az InfoRádióban Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Április elsején, hétfőn elindult a négy legnagyobb magyarországi tavon a viharjelzési szolgáltatás. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat – egészen október végéig. A rendszer fejlesztésének köszönhetően egy pontról legalább három viharjelzőpont látható. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek kikapcsolódását teszi biztonságosabbá.

Mukics Dániel az InfoRádióban elmondta: attól függően adnak ki viharjelzést, hogy milyen erősen fúj a szél. Ha nincs viharjelzés, egyáltalán nem égnek a lámpák. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor csak a parttól számított ötszáz méteren belül lehet tartózkodni a vízben.

Ha ennél erősebben fúj a szél, másodfokú viharjelzés lép érvénybe. Ebben az esetben a lámpák már percenként kilencvenszer villannak fel. A szóvivő figyelmeztetett:

ilyenkor tilos a vízben tartózkodniuk a fürdőzőknek vagy a csónakázóknak.

Azt javasolja mindenkinek, hogy ha ilyen lámpajelzéseket észrevételeznek, azonnal jöjjenek ki a vízből.

Mukics Dániel hozzátette: nemcsak a nagyobb tavainknál, hanem minden vízparton érdemes körültekintőnek lenni, és a teljes nyári szezonban figyelni kell a jelzésekre, mert azok baleseteket, nagy tragédiákat előzhetnek meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha vihar közeleg vagy villámlik, menjünk ki a vízből minél előbb, és keressünk valamilyen zárt vagy fedett helyiséget.

Az emberek egyre tudatosabbak és a legtöbben betartják a szabályokat. Ugyanakkor minden évben előfordul néhány olyan eset, amikor egy-egy üdülő – leginkább alkoholos befolyásoltság alatt – a vihar, illetve a jelzések ellenére is fürdőzni kezd. Mukics Dániel figyelmeztetett: ne kövessük ezt a rossz példát, mert a legtöbbször valamilyen baleset történik ilyenkor.

Online is lehet tájékozódni

Ha pedig valaki még csak tervezi, hogy elindul majd valamelyik nagy tavunkhoz vagy bármilyen vízpart közelébe, online is meg tudja nézni, van-e éppen érvényben viharjelzés az adott helyen. A katasztrofavedelem.hu honlap főoldalán mind a négy nagy hazai tónál elhelyezett viharjelző megtekinthető.

Ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60 kilométer/óránál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. A másodfokú viharjelzések a viharos, 60 kilométer/óránál erősebb széllökésre figyelmeztetnek. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább harminc perccel látható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×