eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Zalakomár, 2023. március 18.Fehér gólya (Ciconia ciconia) fészkében a Zala megyei Zalakomáron 2023. március 18-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Jó hír érkezett a madarakat kedvelőknek

A tavalyi országos felmérés szerint 4450 párból állt a Magyarországon fészkelő fehér gólyák állománya, ami pozitív fejlemény a négy évvel ezelőtti mélyponthoz képest.

Az idén ötvenéves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében, és rendszeresen készít felméréseket, valamint összegyűjt különböző adatokat a madarakról.

Az egyesület tájékoztatása szerint tavaly is indítottak adatgyűjtést a fészkekről a mindenki számára elérhető TermészetLesen program részeként. Az adatgyűjtést az MME Turdus okostelefonos app Gólyales alkalmazása is nagyban segítette. A beérkező adatokat összesítették, és kiderült, hogy

négy év alatt mintegy tíz százalékkal emelkedett a hazai fehérgólya-állomány.

Az ötévente szervezett felmérések alapján az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4 800 és 5 500 között ingadozott a költőállomány, azonban a 2019-es országos felmérés – némileg váratlanul – csak négyezer költő párat mutatott ki. A csökkenés azóta megállt, sőt enyhe emelkedés volt tapasztalható.

A tavalyi felmérésben 1 280 település vett részt, amelyek összesen 3 715 fészkelőhelyről továbbítottak adatokat az MME-nek. A napi megfigyelési adatok száma 5 970 volt.

A beküldött adatok szerint 2019 fészek volt lakott, melyekből 1 690 sikeresen repített fiókákat, 334 pár viszont sikertelen volt, 85-nek nem ismert a költési eredménye, 33 fészket pedig magányos gólya foglalt el. Mint írják, 1021 üres, fészekanyag nélküli, 51 fészekkezdeményes és 501 lakatlan fészek volt fészektartó gólyakosáron.

Ábra: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Ábra: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A sikeres párok összesen 5007 fiókát neveltek fel, így az átlagos fiókaszám az összes párra számolva 2,46, míg a sikeres párokra számítva 2,96 volt.

Ábra: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Ábra: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az MME közleménye szerint 1143 olyan település volt, amely a 2019-es és a 2023-as országos felmérés során is küldött adatokat. A két adatsort alapul véve megbecsülhető a teljes országos állomány, amely 2019-ben mintegy négyezer, 2023-ban viszont már 4550 pár volt.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×