eur:
390.97
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Lőrincz György, a St. Andrea Borászat tulajdonosa (b) és fia, ifj. Lőrincz György egri borász a 25. Budapest Borfesztivál megnyitóján a budai Várban 2016. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar a világ egyik legjobb vörösbora idén - Egerből, a St. Andrea szőlőbirtokról jött

Nehéz évjáraton vannak túl az egri bortermelők is, és a klímaváltozás is újabb és újabb megoldandó helyzeteket teremt. A St. Andrea borászatot irányító Lőrincz György és borásztársa, legidősebb fia, ifjabb Lőrincz György ugyanakkor arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy évről évre sikerül nagyon jó alapanyagokat szüretelni, amelyekből egyedi borok születnek. Nem véletlen, hogy az idén Agapé nevű egri bikavérüket a világ egyik legismertebb borszakírója világklasszisnak nevezte.

Világklasszis - írta James Suckling a St. Andrea Agapé nevű egri bikavérjéről 2023 nyarán, amikor 98 pontra az egri vörös házasítást, és úgy jellemezte, hogy "a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható."

Pedig 2023 nem mindenben volt ilyen sikeres. "Egy nagyon nehéz évjáraton vagyunk túl" - mondta Lőrincz György az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: nehezen indult az év, hamar jöttek a betegségnek, úgy alakult a csapadék és olyanok voltak a páraviszonyok, ami jó táptalaja a szőlőbetegségeknek. Egyszerre volt jelen már tavasszal a peronoszpóra, a fekete rothadás és a lisztharmat is, ez nagyon feladja a leckét.

"Mindig a végjáték a legizgalmasabb szerintem, ha megmarad a gyümölcs, tehát meg tudja őrizni a gazda. Szüret után én nagyon hálás voltam. Volt ugyan esőnk, de azért nem lehet mindig teljes szárazságban szüretelni, ugyanakkor érettek lettek a gyümölcsök" - mondta a St. Andrea Szőlőbirtok vezetője.

Egy kicsit gazdagabbak lettek cukortartalomban a mustok ahhoz képest, amit gondoltak és terveztek. Ez szerinte megmutatja, milyen furcsa lett ez az évjárat. A borokat egyébként biztatóaknak, ízleteseknek találta.

"Meglátjuk, mit várnak a vevők két év múlva. Lehet, hogy éppen az ilyen érett gyümölcsből származó borokat is keresik majd" - vélekedett Lőrincz György.

A birtok irányításában édesapja mellett évek óta részt vesz ifjabb Lőrincz György is. Ő egyebek mellett arról is beszélt az Aréna című műsorban, hogy minden egyes szőlőfajtát megpróbálnak külön szüretelni, külön érlelni és az érlelés végén döntik el ketten, hogy az egyes borok hogyan álljanak össze. Meglátásuk szerint

szinte minden esetben jobb a házasítás.

Ennek egyetlen objektív oka van, mégpedig az, hogy megpróbálják ezeknek az alapanyagoknak, ezeknek a fajtáknak az előnyös tulajdonságait úgy ötvözni, hogy a végén valami nagyobb egyensúly és magasabb dimenzió szülessen meg - mondta ifjabb Lőrincz György.

"Ezeknek a házasításoknak azért nagyon komoly koncepció mentén kell futniuk, hiszen mi olyan borokat szeretnénk, amik a mi borrégiónkat a legjobban kifejezik, és amik egyedi karaktert mutatnak. Ezeket a borokat mi a legfontosabb fajtáink köré szeretnénk építeni, olyan fajták köré, amik Kárpát-medencei vagy magyar fajtának mondhatóak, hiszen ezek hordozzák az egyedi és egyéni üzeneteket" - tette hozzá.

A bikavérek esetében a kékfrankos fajtára szeretnének alapozni és azt a lehető legnagyobb százalékban használni, viszont "feldíszíteni lehet olyan más, akár világfajtákkal is, hogy a végén valami utánozhatatlan és nagyon-nagyon egyedi bor szülessen meg" - hangzott el.

Mivel itt minden egyes fajta tud valami aprócska kis pluszt hozzátenni az egész összképhez, ezért azt gondolom, hogy sokkal rétegzettebb is lesz maga a bor, komplexebb is.

Az egyediség mellett természetesen az egriséget is mutatnia kell a borainknak

- hangsúlyozta a fiatal borász.

"Ha mi alacsony hozammal és érett gyümölccsel dolgozunk a pincében, akkor az egriségnek, az egri jellegnek meg kell jelennie. Az egri karakter ott van a pincékben, tehát aki alacsony hozammal dolgozik és érett gyümölcsöt szüretel, annak egri a bora, hiszen az adott régió és a termőhely, a mikroklimatikus adottságok ott lesznek a borban, mert hagytuk, hogy a szőlőnövény koncentráljon minden lényeges elemet" - fejtette ki.

A klímaváltozással az Egri borvidéken is számolni kell - erről is beszélt Lőrincz György. Egyre szárazabb és talán melegebb vidékké kezd válni a régió, és nem tudják, hogy milyen dinamikájú ez a változás. "Készülnünk kell nagyon tudatosan, meg kell határoznunk, hogy mely szőlőfajták teljesítenek jól az új körülmények között, illetve az egyes szőlőfajtáknak mely változatai" - mondta.

Új szőlőfajták és új termelési módok is megjelenhetnek, de az utóbbi néhány évben már nagyon változatos klimatikus adottságok mellett dolgoznak, így a borvidék termelői már látnak valamit abból, hogy a meglévő szőlőfajták miként bizonyítanak.

"Sok új ismerettel fel kell vérteződnünk, ez egy folyamatos kihívás számunkra" - összegezte a borász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×