eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy visszatérők a fővárosi fideszes polgármesterjelöltek között – itt a lista

Hivatalosan még nem zárult le a jelölési folyamat, de a Magyar Nemzet szerint sok kerületben már lehet tudni, kit indít a kormánypárt.

A Fidesz február közepétől tartja az önkormányzati jelölőüléseket, márciusra a főváros összes kerületében lesz polgármesterjelölt, de a Magyar Nemzet összeszedte a már ismert bejelentéseket, és több helyütt nagy visszatérők küzdenek meg a helyhatósági tisztségért.

A napokban több visszatérő is bejelentkezett az önkormányzati választásra a Fidesz jelöltjeként. Bús Balázs korábbi óbudai polgármester újraindul, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói pozíciójáról a kampányban való részvétele miatt lemondott.

Böröcz László korábbi Fidelitas-elnök, országgyűlési képviselő, Fidesz helyi elnöke próbálja az I. kerületben leváltani a párbeszédes V. Naszályi Mártát.

Zuglóban is új jelölt indul: a fővárosi képviselői pozíciót betöltő Rozgonyi Zoltán helyett az a Borbély Ádám, aki először a zuglói Fidelitast, majd a budapesti Fidelitast vezette, és mindvégig Zuglóban politizált.

Sok helyen még nem tartottak jelöltállító csoportülést, ám tudni lehet, hogy a sikeres fideszes polgármesterek újra megmérkőznének. A XVI. kerületben Kovács Péter, az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, a XVII. kerületben Horváth Tamás, a X. kerületben D. Kovács Róbert, a XXII. kerületben Karsay Ferenc kéri majd a helyi szervezet jóváhagyását.

A lap szerint a független Szabados Ákos is újra elindul Pesterzsébeten. Korábban MSZP-s polgármesterként sorra nyerte a választásokat, ám kilépett a pártból, legutóbb ugyan függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult.

Van olyan korábbi fideszes polgármester is, aki nem újrázik, ilyen például Józsefvárosban Sára Botond, aki jelenleg a budapesti kormányhivatalt vezeti és a ferencvárosi Bácskai János. Helyettük jövő héten döntenek az új jelöltekről. A VIII. kerületben Szilágyi Demeter alkalmas arra, hogy elnyerje a helyi csoport bizalmát, Ferencvárosban pedig nagy az esély arra, hogy Baranyi Krisztina női kihívót kapjon.

A VII. kerületben sem indul újra Vattamány Zsolt, helyette a Fidesz helyi frakcióvezetője, Benedek Zsolt kaphat lehetőséget. A szomszédos Terézvárosban Hassay Zsófia helyett Kovács Balázs Norbert indulhat.

A II. kerületben nem indul a választókerületi elnök Gór Csaba, aki szintén jelölt volt a két évvel ezelőtti parlamenti választáson. Kispesten újra felveszi a harcot Dódity Gabriella, aki immár harmadszorra indul Gajda Péter szocialista polgármester ellen. Egyes hírek szerint a volt polgármester, Wintermantel Zsolt – aki jelenleg a fővárosi Fidesz frakcióvezetője – is visszatérhet a IV. kerületbe. A XVIII. kerületben elképzelhető, hogy a korábbi polgármestert, Ughy Attilát indítja újra Fidesz. Ő jelenleg fővárosi képviselő.

A főpolgármester-jelölt személyének bejelentését a Fidesz márciusra ígérte. Számos név forgott eddig a köztudatban, például Wintermantel Zsolt, Sára Botond, Fürjes Balázs vagy éppen Kubatov Gábor is felmerült Karácsony Gergely kihívójaként – írta a napilap.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×