eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy visszatérők a fővárosi fideszes polgármesterjelöltek között – itt a lista

Hivatalosan még nem zárult le a jelölési folyamat, de a Magyar Nemzet szerint sok kerületben már lehet tudni, kit indít a kormánypárt.

A Fidesz február közepétől tartja az önkormányzati jelölőüléseket, márciusra a főváros összes kerületében lesz polgármesterjelölt, de a Magyar Nemzet összeszedte a már ismert bejelentéseket, és több helyütt nagy visszatérők küzdenek meg a helyhatósági tisztségért.

A napokban több visszatérő is bejelentkezett az önkormányzati választásra a Fidesz jelöltjeként. Bús Balázs korábbi óbudai polgármester újraindul, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói pozíciójáról a kampányban való részvétele miatt lemondott.

Böröcz László korábbi Fidelitas-elnök, országgyűlési képviselő, Fidesz helyi elnöke próbálja az I. kerületben leváltani a párbeszédes V. Naszályi Mártát.

Zuglóban is új jelölt indul: a fővárosi képviselői pozíciót betöltő Rozgonyi Zoltán helyett az a Borbély Ádám, aki először a zuglói Fidelitast, majd a budapesti Fidelitast vezette, és mindvégig Zuglóban politizált.

Sok helyen még nem tartottak jelöltállító csoportülést, ám tudni lehet, hogy a sikeres fideszes polgármesterek újra megmérkőznének. A XVI. kerületben Kovács Péter, az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, a XVII. kerületben Horváth Tamás, a X. kerületben D. Kovács Róbert, a XXII. kerületben Karsay Ferenc kéri majd a helyi szervezet jóváhagyását.

A lap szerint a független Szabados Ákos is újra elindul Pesterzsébeten. Korábban MSZP-s polgármesterként sorra nyerte a választásokat, ám kilépett a pártból, legutóbb ugyan függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult.

Van olyan korábbi fideszes polgármester is, aki nem újrázik, ilyen például Józsefvárosban Sára Botond, aki jelenleg a budapesti kormányhivatalt vezeti és a ferencvárosi Bácskai János. Helyettük jövő héten döntenek az új jelöltekről. A VIII. kerületben Szilágyi Demeter alkalmas arra, hogy elnyerje a helyi csoport bizalmát, Ferencvárosban pedig nagy az esély arra, hogy Baranyi Krisztina női kihívót kapjon.

A VII. kerületben sem indul újra Vattamány Zsolt, helyette a Fidesz helyi frakcióvezetője, Benedek Zsolt kaphat lehetőséget. A szomszédos Terézvárosban Hassay Zsófia helyett Kovács Balázs Norbert indulhat.

A II. kerületben nem indul a választókerületi elnök Gór Csaba, aki szintén jelölt volt a két évvel ezelőtti parlamenti választáson. Kispesten újra felveszi a harcot Dódity Gabriella, aki immár harmadszorra indul Gajda Péter szocialista polgármester ellen. Egyes hírek szerint a volt polgármester, Wintermantel Zsolt – aki jelenleg a fővárosi Fidesz frakcióvezetője – is visszatérhet a IV. kerületbe. A XVIII. kerületben elképzelhető, hogy a korábbi polgármestert, Ughy Attilát indítja újra Fidesz. Ő jelenleg fővárosi képviselő.

A főpolgármester-jelölt személyének bejelentését a Fidesz márciusra ígérte. Számos név forgott eddig a köztudatban, például Wintermantel Zsolt, Sára Botond, Fürjes Balázs vagy éppen Kubatov Gábor is felmerült Karácsony Gergely kihívójaként – írta a napilap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×