eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Horvátország 2024-ben is népszerű úti cél lesz (x)

Még soha annyi magyar nem nyaralt Horvátországban, mint tavaly. Ez egészen pontosan 730 000 utas érkezett 2023-ban Horvátországba, ami 21 százalékos növekedés a 2022-es évhez képest. Minden jel arra mutat, az idei év is hasonlóan sikeres lesz.

Ki ne ismerné a csoda szép Adriai-tengert, mely Budapesttől csupán 5-6 órás autóútra van. A tengerpartra eljutást tovább könnyíti, hogy most már Horvátország a schengeni övezet része, ezért megszűnt a határellenőrzés. Gyakorlatilag megállás nélkül levezethetünk a Krk szigetre, vagy mondjuk Zadarba (semmilyen plusz okmány nem kell, elég a személyi igazolványunk). További könnyítés, ha Horvátországba készülünk, hogy nem kell már külön kunát váltani, hiszen euró a fizetőeszköz.

Milyen árakkal számolhatunk idén a tengerparton?

"Évek óta horvátországi nyaralással foglalkozom, és úgy látom, nagyon nyílik az olló a Horvátország kontra Balaton versenyben. Sokszor keresgélek balatoni szálláshelyeket, mert Budapesthez közel fekszik, viszont egy családos, parthoz közeli apartmanért napi 60-70 ezer forintot is elkérhetnek a Balatonon. Ezzel szemben Horvátországban 35-40 ezer forintért is találunk tengerparti szálláslehetőséget" – mondta Orient Attila, a Horvátországinfó referense.

Tapasztalatai alapján egy nyaralás megszervezése során több tényezőt mérlegelnek az utasok. Egyrészt fontos, hogy az adott szálláshely milyen messze van Magyarországtól, mennyi a vezetési idő és az autópályadíj. A horvátországi autópályadíjakról közismert, hogy jelentősen drágábbak, mint idehaza, viszont az üzemanyag literenként 50-80 forinttal olcsóbb. A helyi élelmiszerárak is fontosak, és nagyságrendileg 15-20 százalékkal olcsóbbak az alapvető élelmiszerek Horvátországban, mint itthon. Információink szerint a legtöbb határ menti magyar lakos rendszeresen átjár Horvátországba vagy Szlovéniába bevásárolni, tankolni.

Ami a strandok árait illeti, itt is eltérés tapasztalható. Horvátországban például 6-6,5 euró egy hamburger, ami átszámolva 2400-2500 forint, egy tál étel – mondjuk egy csevap – 10-11 euró, ami olyan 4000 forint.

Természetesen Horvátországban is vannak drágább apartmanok, de ha ügyesek vagyunk, a szállásköltségünket 300-350 ezer forintból meg tudjuk oldani, a bevásárlások, a strandon a költések pedig teljesen magyar pénztárca-kompatibilisek.

Milyen úti célokban érdemes gondolkodni?

A Horvátországinfó adatai alapján a magyar utasok a Kvarner-öböl szigeteit, a Krk és Rab szigetet választják szívesen. Opatija örök sláger, az Isztriai-félszigeten Pula és Rovinj nagyon népszerű, illetve a Split régióban Brac szigetét kedveljük. Ha kalandos nyaralást szeretnénk, a Krk sziget nagyon jó választás, mert itt legalább egy egész hétnyi látványosság van, ha pedig homokos tengerparton nyaralnánk, a Rab szigeten foglaljunk szállást – tette hozzá a szakértő.

Mikorra érdemes egy horvátországi pihenést időzíteni?

Közelsége miatt Horvátország szinte minden évszakban népszerű. Már nemcsak nyaralni járnak a magyarok a tengerpartra, hanem egyre többen töltik itt a húsvéti, pünkösdi hosszú hétvégéket, illetve vannak, akik a teljes karácsonyi szabadságot is a tengerparton töltik. Nagyon hasznosak a tavaszi tengerparti utazások, hiszen ilyenkor egy kis D-vitamint is be tudunk gyűjteni – ami kifejezetten jó a Covid ellen –, továbbá a tengerparti sós levegőnek is számtalan gyógyító hatása van. Előttünk van három hosszú hétvége a tavasz során, érdemes legalább az egyiket a tengerparton tölteni.

(x)

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×