eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Határozatképtelen volt a rendkívüli parlamenti ülés, amelyen a svéd NATO-tagságról szavaztak volna - a nap hírei

Mégsem Magyarországon gyártják az akkumulátorokat a BYD szegedi üzeméhez. Traktorokkal vették körbe az olasz fővárost a tüntető gazdák, az uniós agrárpolitikai ellen tiltakoznak a bolgár termelők is.

A kormánypártok távollétében, ugyanakkor több NATO-tagország nagykövetének jelenlétében tartotta meg az Országgyűlés a rendkívüli ülést, amelyen a svéd NATO-tagságról is szavaztak volna. Így azonban az ülés határozatképtelen volt. A Fidesz frakcióvezetője a Facebookon azt írta: a rendes parlamenti ülésszak elején történhet meg a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja, de ehhez szükséges a két kormányfő budapesti találkozója.

A köztársasági elnök lemondását követelte az Országgyűlés rendkívüli ülésén több ellenzéki képviselő. Úgy vélték, az államfő méltatlanná vált hivatala betöltésére. Az ügy előzménye, hogy Novák Katalin tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, akit az intézetben történt bántalmazások ügyében - az áldozatok befolyásolása miatt - több mint 3 év börtönre ítéltek.

A megújult felsőoktatási felvételi rendszerben az intézmények maguk döntik el, milyen tudást honorálnak plusz pontokkal - jelentette ki a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. A legtöbb intézmény az emelt szintű érettségit, és a nyelvismeretet honorálja plusz pontokkal.

Február 21-ig kell beadni a jelentkezést a szakképző intézményekbe - hívta fel a figyelmet a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné a Magyar Nemzetnek elmondta: a technikumokban 2 évig, a szakképző iskolákban pedig 1 évig tart az ágazati oktatás.

50 millióról 100 millió forintra emelkedik a Széchenyi Mikrohitel MAX+ maximálisan adható hitelösszege. Továbbá lehetővé válik az új, tisztán elektromos személyautók finanszírozása is - jelentette be a Kavosz Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly 490 millió euró összegű új hitellel és garanciavállalással támogatta a magyar gazdaságot az Európai Beruházási Bank Csoport. Az új finanszírozás több mint háromnegyedét olyan projektekhez írták alá, amelyek támogatják az országon belüli gazdasági és társadalmi kohéziót.

Mégsem Magyarországon fogják gyártani az akkumulátorokat a BYD szegedi üzeméhez - értesült a Népszava. A kínai cég terve szerint az akkumulátorok részegységeit Szegeden rakják majd össze, de vegyipari tevékenység nem történik a gyárban.

Kiszivárgott értesülések szerint 90 százalékos kibocsátáscsökkentést támogat 2040-ig az Európai Bizottság – írja az EUObserverre hivatkozva a Portfolió. Az értesülés szerint a bizottság főként a gazdatüntetések hatására nem rendelettervezettel, hanem iránymutatással áll elő.

Traktorokkal vették körbe az olasz fővárost a tüntető gazdák, akik több ponton elfoglalták a Rómába bevezető országutakat. A hét végére országos megmozdulást szerveznek. Az olasz kormány kész meghallgatni a gazdákat. Giorgia Meloni kormányfő úgy vélte, Brüsszel téves agrárpolitikája vezetett a tiltakozáshoz. Az uniós agrárpolitika elleni tiltakozásba bekapcsolódtak a bolgár gazdák is, akik a mezőgazdasági miniszter lemondását, az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát követelik.

Ukrajna újjáépítésére 90 millió eurós garanciamegállapodást írt alá az Európai Bizottság és a Világbankhoz tartozó International Finance Corporation. Az uniós bizottság szerint a garancia segít az ország újjáépítésében.

Az Egyesült Államokban megállapodásra jutott a bevándorlásról és az Ukrajnának nyújtott segélyekről a szenátus. A képviselőházi republikánusok ellenzik az egyezséget. A dokumentum összesen 118,3 milliárd dolláros finanszírozásról szól, ebből 60 milliárd dollár jutna Kijevnek.

Veszélyes intézkedésnek nevezte a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség 440 millió dolláros finanszírozásának felfüggesztését az unió biztonságpolitikai főképviselője. Az ENSZ szervezet legalább 12 alkalmazottja részt vehetett a Hamasz izraeliek elleni terrortámadásban, ezért Izrael kezdeményezte a finanszírozás felfüggesztését. Az ENSZ vizsgálóbizottságot hozott létre a vádak kivizsgálására.

A jemeni húszik egyik vezetője megfenyegette Olaszországot, hogy célponttá válhat, ha részt vesz a vörös-tengeri katonai beavatkozásban. A Pajzs elnevezésű, európai katonai misszió a tervek szerint február 19-én indul, francia, német, görög és olasz részvétellel.

Párizsban megszavazták a városi terepjárók parkolási díjának megháromszorozását. Ugyanakkor a voksolásra jogosultak kevesebb mint 6 százaléka vett részt a népszavazáson.

Daganatos betegséget diagnosztizáltak a brit uralkodónál. III. Károly király kezelése ma megkezdődött - jelentette be a Buckingham-palota.

Chilében 112-re emelkedett az erdőtüzek halálos áldozatainak száma. Az államfő szükségállapotot rendelt el és kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Itthon a hajnali és a napi melegrekord is megdőlt vasárnap a fővárosban. Az új napirekord az Újpest állomáson regisztrált 13,9 Celsius-fok, a hajnali pedig a Lágymányoson mért 9 Celsius-fok lett.

A fecskefészkek védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A tájékoztatás szerint az elmúlt két évtizedben több mint a felére csökkent a hazai fecskeállomány.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×