eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek

A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat elfogadása érdekében.

Mint a párt közleményében írta, Svédország a NATO elkötelezett partnere, 1994 óta vesznek részt a Szövetség békepartnerségi programjában, illetve aktív szerepet vállaltak és vállalnak NATO-vezetésű múltbeli és jelenlegi béketámogató műveletekben. Svédország NATO-csatlakozása is azt a törekvést erősítené, hogy közösen garantáljuk Európa és az emberek biztonságát.

Mivel Törökország már elfogadta a svéd csatlakozásról szóló dokumentumot, így Magyarország utolsóként ratifikálhatja az egyezményt - fogalmazott az MSZP, emlékeztetve, hogy immár másfél éve van az Országgyűlés előtt Svédország NATO-csatlakozásának ügye, aminek a napirendre vételét 2022 szeptembere óta minden parlamenti ülésen kezdeményezték, de a fideszes képviselők ezt leszavazták.

A szocialista párt szerint ez egy értelmetlen színjáték, amivel károkat okoztak Magyarországnak, ezért kezdeményezik az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, hogy a képviselők elfogadhassák a svéd NATO-csatlakozásról szóló javaslatot. "A svéd NATO-tagság ratifikációjának időpontja attól függ, milyen gyorsan és hatékonyan halad a bizalomépítés Magyarország és Svédország között" – közölte Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter idén januárban.

A finn társulást a parlament tavaly márciusban szavazta meg. A svédek csatlakozásával kapcsolatban a kormányzati álláspont szerint az országgyűlési zárószavazás előtt még mindig fontos politikai kérdéseket kell tisztázni Stockholmmal, például hogy "miért kellett sértegetni Magyarországot".

A török parlament külügyi bizottsága nem egészen egy hónapja már jóváhagyta svéd NATO-csatlakozási kérelmet, ám a parlamenti szavazásra nem tűztek ki időpontot. Hivatalos bejelentés még mindig nincs, viszont egy neve elhallgatását kérő magas rangú török kormányzati tisztviselő a Bloombergnek azt mondta, akár már a héten rábólinthat az ankarai parlament az előterjesztésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×