eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Akadozott az új lakossági napelemes pályázat előregisztrációja - a nap hírei

Újabb 140 millió euró támogatást folyósított az Európai Bizottság Magyarországnak. Berlinben elutasította a tüntető gazdák követeléseinek teljesítését a német pénzügyminiszter.

Újabb 140 millió euró előleget folyósított Magyarországnak az uniós helyreállítási alapból az Európai Bizottság. A testület az első 779,5 millió eurós részletet még december 28-án utalta el Magyarországnak. Az előlegek segítenek beindítani az uniós program kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását.

Újra működik az új lakossági napelemes pályázat előregisztrációja - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A folyamat rendszerhiba miatt állt több órán keresztül. A tárca hangsúlyozta, hogy a beérkező pályázatok elbírálásának, a támogatási források odaítélésének sorrendjét nem az előregisztrációs, hanem a támogatási kérelmek benyújtása befolyásolja. A Napenergia Plusz Program 75 milliárdos keretösszeggel segíti a modern napelemes rendszerek telepítését.

Közös levélben szólítják fel cselekvésre az Európai Bizottságot az ukrán határmenti tagállamok agrárminiszterei - közölte a magyar agrárminiszter. Nagy István felidézte: az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések tavaly júniusi felfüggesztése óta jelentős károkat szenvednek el az érintett országok gazdálkodói.

Berlinben elutasította a tüntető gazdák követeléseinek teljesítését a német pénzügyminiszter. A Reuters szerint Christian Linder a Brandenburgi kapunál állt ki a német fővárost traktoraikkal megbénító farmerek elé, és azt mondta nekik, hogy nincs pénz arra, amit követelnek. A német fővárost több ezer gazda vette blokád alá, azért, hogy a kormány vonja vissza a megszorításokat.

Folytatódtak, és a megyék mintegy felére kiterjedtek Romániában a gazdák és fuvarozók forgalomlassító tüntetései. A 6. napja demonstráló gazdák és fuvarozók a biztosítási tarifák, az üzemanyagra kivetett jövedéki adók és az országon áthaladó ukrán gabonaexport piactorzító hatása ellen tiltakoznak.

Szlovéniában általános sztrájkba kezdtek az orvosok, mert nem történt előrelépés a bérrendezésük kapcsán. A sztrájkot az után hirdette meg az orvosok és fogorvosok szakszervezete, hogy a múlt heti egynapos figyelmeztető sztrájk nem vezetett eredményre.

A lengyel ügyészség az Európai Bizottság elnökéhez fordul a kormányváltás óta történt vélt jogállamisági sérelmek miatt. A levelet az követően írták, hogy Adam Bodnar igazságügyi miniszter kísérletet tett a főügyész első helyettese, Dariusz Barski leváltására.

A Suzuki esztergomi gyárában felfüggesztik a Vitara és S-Cross modellek gyártását január 15-e és 22-e között - írja a Portfolio. A Suzuki a japán gyártású motorok szállításának késedelmével indokolta a leállást, miután a vörös-tengeri konfliktus miatt akadozik az ellátás. Katar pedig a Bloomberg értesülése szerint a húszi lázadók elleni amerikai légicsapások miatt állítja le az LNG-tartályhajók közlekedését.

Hozzáférést kér Izraeltől a Földközi-tenger partján fekvő asdódi kikötőhöz az ENSZ három ügynöksége, a Világélelmezési Alap, az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapja, hogy mielőbb eljuttathassák segélyszállítmányaikat a gázai övezetbe.

Moszkva és Teherán nagyszabású államközi szerződés megkötésére készül - közölte az orosz védelmi minisztérium. Erről telefonon tárgyalt egymással az orosz és az iráni külügyminiszter.

Hamarosan Észak-Koreába látogathat orosz elnök – ismertette az elnöki szóvivő. Az észak-koreai külügyminiszter orosz hivatali partnerének, Szergej Lavrovnak a meghívására ma Moszkvába érkezett. Eközben Phenjan közölte: új, hiperszonikus fegyverrel felszerelt, szilárd hajtóanyagú közepes hatótávolságú rakétát teszteltek.

Oroszország 6 év alatt több mint 600 repülőgépet készül megépíteni – jelentette be az orosz miniszterelnök. Mihail Misusztyin elmondta: a kormány átfogó programot hagyott jóvá orosz repülőgépek, hajtóművek, műszerek és kapcsolódó egységek gyártásának bővítésére.

Újabb 4,2 milliárd dollár támogatást kér a tagállamoktól az ukrajnai háború sújtotta térségeinek és a menekülteknek az ENSZ. A világszervezet 3,1 milliárd dollárból az Ukrajnában élő és azonnali segítségre szoruló mintegy 8 és fél millió embernek nyújtana támogatást, a fennmaradó 1,1 milliárd dollárból az ukrajnai menekülteket befogadó közösségeket segítené.

Elkezdődött a Déli Körvasút fejlesztésének következő üteme. A munkálatokkal a vasúti pálya 2-ről 3, esetenként 4 vágányosra bővül - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium. A beruházás részeként Ferencváros és Kelenföld állomás között megújul a vasúti pálya, új Duna-híd létesült, illetve Nádorkert, Közvágóhíd és Népliget elnevezéssel 3 új megálló is épül.

A közösségi közlekedés fejlesztésére költene a reptérvásárlás helyett az MSZP elnökhelyettese. Varga László úgy vélte: a kormány az elmúlt bő egy évtizedben elmulasztotta a közösségi és a kötöttpályás közlekedés fejlesztését, ezért az összeomlás szélére sodródott a vasúti közlekedés. Eközben az LMP határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Budapest-bérlet fenntartása és a közösségi közlekedés állami támogatásának növelése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×