eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Join a young chauffeur on a unique journey through the challenges of flu season. This 4k image encapsulates the bearded mans discomfort, showcasing sneezing and coughing on city streets.
Nyitókép: Alexandr Musuc/Getty Images

A betegség nem mentség, súlyos közlekedési félreértésre hívták fel a figyelmet

Jelek amelyek arra utalnak, hogy „most egy ideig nem szabadna volánhoz ülni”. A betegség semmit sem ér a bíróság előtt egy baleset után, különösen, ha arról még tudunk is.

Tavaly májusban egy 48 éves nő vércukorszintje percek alatt annyira lecsökkent a volán mögött, hogy tudatzavart eredményező rosszullét lett úrrá rajta. Emiatt előbb belerohant az éppen előtte haladó segédmotorosba, majd az elsőbbségadás szabályait figyelmen kívül hagyva hajtott át egy útkereszteződésen, végül egy kerítésnek ütközött, az állította meg - emlékeztet egy esetre a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

A baleset következtében a segédmotort vezető 60 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy röviddel kórházba szállítása után meghalt. A nő ellen november végén emelt vádat az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásáért.

Kiderült ugyanis, hogy már akkor sem érezte jól magát, amikor a munkahelyéről hazaindult, ennek ellenére volánhoz ült.

A szakoldal szerint ez is azt bizonyítja, hogy nem szabad volánhoz ülni, a rosszul érzi magát valaki. Ráadásul ez nem is lehet jogo mentség.

Cukorbetegként – az ügyészség szerint – tisztában kellett lennie azzal, hogy ezzel milyen kockázatot vállal. Ezért vádolják most halálos közúti baleset gondatlan okozásával.

Az alacsony a vércukorszint jelei

  • remegés
  • izzadás
  • fáradtságérzet
  • éhségérzet
  • szapora szívverés
  • zsibbadás
  • száj vagy az ajak bizsergés
  • homályos látás
  • fejfájás
  • ingerültség, zavartság

A lap további eseteket is ismertet, majd emlékeztet arra, hogy a KRESZ a gépjárművezetés feltételei között külön is kitér arra, hogy

a sofőrnek vezetésre alkalmas állapotban kell lennie.

Ami nem azonos azzal, hogy nem állhat alkohol vagy drogok hatása alatt. Köztudomású, hogy bizonyos gyógyszeres kezelések alatt tilos gépjárművet vezetni, erre az orvosok külön is felhívják az érintettek figyelmét.

Az orvosok és a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek egyaránt azt javasolják: a sofőrök ne értékeljék túl a képességeiket. Ne abból induljanak ki, hogy „egy férfiember a náthát lábon is kihordja”! Először is, mert már ez sem biztos, hogy igaz. Másodszor nem mindegy, hogy az utcán sétálva kapja el az ember a köhögési, tüsszentési roham, kezd el fájni a feje, vagy futkosni a hátán a hideg, vagy a volán mögött.

Nem utolsó sorban, ha valaki úgy okoz balesetet bármilyen betegségből kifolyólag, hogy arról – mármint a betegségéről – korábban nem tudott, mentesülhet a jogi felelősség alól. Ellenkező esetben azonban, vállalnia kell a felelősséget, akkor is, ha járt a bajával orvosnál és akkor is, ha nem.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×