eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Füstölő kémény Salgótarjánban 2018. november 14-én. A Nemzeti Népegészségügyi Központ előző napi tájékoztatása szerint több településen romlott a levegő minősége, öt városban egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt, további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

300 ezer forint büntetés - ezt sose csinálja a karácsonyi ajándékok maradékával!

Karácsonykor és szilveszterkor nagyon sok olyan szemét keletkezik, amely látszólag jól hasznosítható a kályhákban. A valóságban azonban tilos volna ezeket elégetni. Súlyos büntetés járhat érte.

Karácsonykor és aztán újévkor rengeteg szemét keletkezik a háztartásokban. Csomagolóanyagok, ajándékszatyrok, zacskók, a később kidobandó karácsonyfáról már nem is beszélve. Sokan ezeket kályhában, kazánban, vagy, mivel nem férnek bele a kukába, a nyári kerti sütögetőkben "hasznosítják", magyarán elégetik őket.

Ez azonban helytelen, mert Magyarországon szeméttel fűteni tilos,

akár 300 ezer forintos bírság is járhat érte,

és a szabály alól a színes csomagolópapírok, ajándékzacskók sem kivételek - hívja fel a figyelmet a penzcentrum.hu cikke.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a színes papíranyagok mérgező gázokat bocsátanak ki, amelyek lerakódnak az ember ruházatán, a bőrön, a tüdőben, komoly megbetegedésekhez vezethetnek.

Mukics Dániel a katasztrófavédelem szóvivője a lapnak arról is beszélt, hogy ezeken kívül a kiszolgált karácsonyfa sem a kazánba, kályhába való, mert ezek károsíthatják a kéményeket. Egyszerűen nem elég szárazak még ilyenkor, talán a következő fűtési szezonban tudjuk majd hasznosítani ezeket a fákat.

Az alezredes emlékeztetett arra, hogy a túl nedves fával történő fűtéskor keletkező korom lerakódik a kémény belső falára és egy befűtés alkalmával meggyulladhat, ezt nevezik a tűzoltók kéménytűznek.

Idén már legkevesebb 800 ilyen esethez hívták a tűzoltókat.

Ha valaki mégis fekete kormos füstöt lát felszállni a szomszéd kéményéből vagy udvarából, akkor bejelentést tehet az önkormányzatnál, vagy az illetékes kormányhivatal járási hivatalában, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja - mondta még a katasztrófavédelmi szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×