eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Ezeket tanácsolja a katasztrófavédelem, hogy elkerüljük a tűzijátékok okozta baleseteket

Minden évben tucatjával történnek a figyelmetlen szilveszteri tűzijátékozás miatti tűzesetek, és megriadt állatokat is sokszor kell menteniük a tűzoltóknak.

Tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt ahol épület, vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, a legtöbbször azonban tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat. Miskolcon egy tízemeletes társasház egyik lakása égett egy erkélyre esett tűzijáték miatt, negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet. A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember füstmérgezést szenvedett - írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a szervezet szóvivője.

A zajhatások miatt több kutya is megrémült, beszorult valahová, majd a tűzoltóknak kellett kimenteniük. Erdőkertesen egy tűzijáték miatt megriadt kutya kerítés és fal közé szorult, a kiérkező tűzoltók szabadították ki. Budapest XXII. kerületében egy nagytestű kutya egy családi ház garázsa és kerítése közti húsz centiméteres résbe szorult, a tűzoltók mentették ki.

Annak érdekében, hogy az idén a hasonló eseteket elkerüljük, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni. Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban, minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű

- figyelmeztet közleményében a katasztrófavédelem.

A tűzijátékokat otthon biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani, vagy átalakítani - hívják fel a figyelmet.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk. Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes

- figyelmeztet az OKF, és azt is kiemeli, hogy az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak a kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a kukákhoz közel álló autók, épületek.

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. A kutyát, ha lehet engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá és nyugtassuk az este folyamán. Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat - írják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×