eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy lakó a tűzhely gázrózsáját gyújtja meg budapesti lakásában.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sárba ragadt ló, főzés zárt ablaknál - "hozta az átlagot" a katasztrófavédelem karácsonykor

Mukics Dániel OKF-szóvivő az InfoRádióban adott számot az emberi felelőtlenség és szerencsétlenség karácsonyi mértékéről - a számok nyelvén is.

A karácsony, a gyertyagyújtás ritkán múlik el lakástüzes esetek nélkül.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban szerdán elmondta, "nem unatkoztak".

"Szenteste és a két karácsonyi napon összesen 461 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A három napon 104 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, 58-szor ezek közül épületek gyulladtak ki. 2 halálos tűzeset is volt, szenteste Nyíregyházán, 26-án pedig Miskolcon, a tüzet sajnos már egyik esetben sem kellett eloltani, egyik helyen egy kandalló, a másikon egy sparhelt és ezek környezete égett, mindkét esetben tűzvizsgálati eljárást indítunk, hogy kiderüljön, mikor, hol és hogyan keletkezett a tűz" - részletezte.

Adventi koszorúk is okoztak tüzet Gyöngyösön 25-én, Pécelen 26-án, de ezek kisebb tüzek voltak, a gyertyaláng meggyújtotta a koszorút, az pedig az asztalt, az a bútorokat, félmilliós-milliós károk keletkeztek egy-egy apróbb figyelmetlenségből.

Jellemző volt, hogy fűtéssel összefüggésben is adódtak kisebb gondok - fafűtéses vagy vegyes tüzelésű rendszerek.

A három nap alatt 8 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 27 embernek kellett elköltöznie. Szén-monoxid miatt 9 embernek kellett szednie a sátorfáját a három nap alatt.

Közlekedési balesetekhez is sokszor kellett kivonulni, 358 műszaki mentésre volt szükség a rokonlátogatási napok alatt.

Arra is vigyázni kellett volna, hogy zárt ablakok mellett történő gázfőzés esetében a gáz elhasználta a konyha oxigénjét, tökéletlen égés alakult ki, emiatt szén-monoxid keletkezett.

Sárba ragadt lovat is menteni kellett.

"Hoztuk az átlagot, mind műszaki mentésben, mind lakástüzek szempontjából; nem volt kirívó az idei karácsony; sajnos magasak a számok, de karácsonyra ez a jellemző" - fogalmazott Mukics Dániel.

Győrben közben az árvíz is gondot okozott, egy ártérben lévő ingyenes parkolóban kocsikat zárt körül a víz, tűzoltóknak kellett elvontatni pár járművet, hogy azokat nehogy elsodorja a Rába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×